Primarii bistriţeni sunt de acord să preia spitalele numai dacă se asigură finanţarea

Problema preluării celor cinci unităţi cu paturi din judeţul Bistriţa-Năsăud de către autorităţile locale, în cadrul procesului de descentralizare a sistemului sanitar, nu este agreată de primari, dacă nu va fi asigurată şi finanţarea pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere.

Dacă Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa primeşte deja de ani buni fonduri de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru lucrările de reparaţii şi modernizare, primăriile din Năsăud şi Beclean, unde funcţionează două spitale orăşeneşti, spun că nu pot face faţă unei astfel de provocări doar din bugetul local.

“Eu am înţeles că le vom prelua cu tot cu finanţare, altfel nu avem cum să întreţinem un astfel de spital, unde vin oameni de pe toate văile”, a declarat, vineri, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan. În comuna Teaca, unde funcţionează un centru de sănătate şi o unitate medico-socială, primăria deja suportă 35% din costul utilităţilor. “La unitatea medico-socială, care are 14 paturi, noi am suportat deja 35% din costul utilităţilor şi ne-am gândit ca, în acest an, pentru că tot sunt puţini pacienţi, să mărim contribuţia la 50%, pentru a ridica norma de hrană. Dacă ne asigură bugetul, vom prelua această unitate, dar din bugetul local, raportat la ce am avut în 2009, nu am fi în stare să suportăm aşa ceva”, a spus primarul din Teaca.

Situaţia este şi mai gravă în comuna Uriu, unde funcţionează un preventoriu TBC pentru copii cu 90 de paturi, în localitatea Ilişua. Edilul-şef, Petru Şerban, spune că primăria pe care o conduce nu are alte venituri, în afara banilor veniţi de la Consiliul Judeţean, motiv pentru care este imposibil să preia o astfel de responsabilitate fără a primi fonduri prin Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii.

Directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, a anunţat că, în aşteptarea normelor de aplicare a descentralizării în sistemul sanitar, spitalele din Bistriţa, Năsăud, Beclean şi Teaca au înaintat deja Ministerului Sănătăţii o listă cu lucrări de reparaţii capitale şi consolidări pentru anul 2010, în vederea obţinerii finanţării. Sumele cerute sunt de 11,4 milioane lei pentru reparaţii şi de circa 5,5 milioane lei pentru consolidări, unele investiţii fiind deja aprobate, potrivit şefului ASP. AGERPRES