Primaria Timisoara vrea sa construiasca un incinerator pentru deseuri

Consilierii locali din Timisoara vor analiza, la sedinta din septembrie posibilitatea construirii unui incinerator de deseuri, care ar putea asigura, ulterior, si energie regenerabila, termica sau electrica.

Municipalitatea timisoreana nu exclude ideea depozitarii gunoiului la deponeul ecologic, ce se va construi la Ghizela si care este construit de catre Consiliul Judetean, dar vrea sa transporte cat mai putine deseuri la groapa de gunoi ce se va construi in localitatea aflata la circa 60 de km de Timisoara.

Un incinerator construit la Timisoara ar costa circa 20 de milioane de euro, iar sistemul de transformare a deseurilor in energie termica sau electrica ar duce investitia la 40 de milioane de euro.

“Nu excludem Ghizela, e un proiect complementar la ceea ce se intampla la Ghizela, dar una este sa transporti 5% din gunoiul Timisoarei la 60 de km si alta este sa transporti 60-70%. Cred ca este absolut necesar un asemenea incinerator. Pe noi ne intereseaza sa transportam cat mai putin gunoi la Ghizela intrucat impactul la pret asupra cetatenilor sa fie cat mai mic si, ceea ce se produce ca energie termica, sau electrica in urma arderilor sa poata fi valorificat astfel incat sa se mentina un pret suportabil fata de populatie”, a declarat viceprimarul Sorin Grindeanu.

Cea mai viabila solutie pentru finantarea acestei lucrari este formarea unui parteneriat public privat, din care sa faca parte societatea furnizoare de energie termica, societatea care administreaza deseurile, Consiliul Local si o firma. “Aceasta energie produsa ar putea asigura consumul termic al populatiei din Timisoara in ritmul de consum din lunile de vara. Vrem sa obtinem certificate verzi pentru producerea de energie electrica si putem sa o vindem la un pret bun in sistemul national”, a mai adaugat viceprimarul Timisoarei.