Primăria Timişoara introduce soluţii electronice de depistare a tirurilor agabaritice

Primăria Timişoarei va introduce soluţii electronice de depistare a autovehiculelor cu gabarit depăşit care se apropie de Pasajul Jiul, pentru a le opri înainte de a forţa trecerea. Măsura va fi luată după ce un tir care depăşea limita de înălţime admisă de noul pasaj, a forţat trecerea şi a izbit poarta de protecţie, punând în pericol de prăbuşire componente ale obiectivului.

”Căutăm soluţii electronice cu care să depistăm maşinile agabaritice mult mai devreme decât momentul când ajung în apropierea Pasajului Jiul. Se vor emite semnale sonore şi luminoase care vor alerta automat poliţia locală şi naţională, iar echipajul cel mai apropiat se va deplasa la locul indicat. Acum, paza o asigurăm prin ‘pichetarea’ de către poliţie a pasajului, dar este o soluţie de forţă majoră”, a declarat Nicolae Robu, în conferinţa de presă.

Edilul spune că numărul şoferilor de tiruri ”absolut iresponsabili” este destul de mare, doar în ultimele zile fiind sancţionaţi 21 de şoferi care au vrut să treacă prin Pasajul Jiul, deşi au interdicţie. ”Un astfel de iresponsabil a intrat cu un tir care a izbit poarta de protecţie. Proiectantul a fost prevăzător şi a impus porţi metalice de protecţie cu câţiva centimetri mai jos decât înălţimea pasajului. Unii iresponsabili dau drumul la aerul din pneuri pentru a putea trece la milimetru. Acel pasaj e făcut să reziste 100 de ani, nu să fie lovit de tiruri. Una dintre acele porţi a trebuit dată jos, pentru securitate. Cu atâta forţă a intrat tirul în ea, încât s-a smuls placa din fundaţie şi riscam, dacă o lăsam acolo, să vină alt iresponsabil şi să se prăbuşească poarta”, a detaliat primarul. AGERPRES