Primăria Târgu Mureş va construi o parcare sub centrul oraşului

florea_dorin_2008.jpgPrimăria Târgu Mureş a elaborat un studiu de fezabilitate pentru construirea unei parcări sub centrul oraşului, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului, Dorin Florea.

”Necesitatea realizării acestui parcaj subteran este susţinută de numărul mare de autoturisme staţionate atât în Piaţa Trandafirilor, cât şi pe străzile adiacente, deoarece în zona centrală coexistă atât funcţiuni administrative, cultural-istorice, economice, turistice, sociale, cât şi funcţiunea de locuire. Lipsa locurilor de parcare ar avea ca efect negativ, conform experienţei multor oraşe istorice, scăderea interesului populaţiei pentru zona centrală şi implicit a activităţilor economice, fapt ce duce la scăderea investiţiilor, urmată de degradarea uneori ireversibilă a clădirilor istorice”, a precizat primarul.

Acesta a arătat că soluţia ideală este amenajarea unui număr necesar de locuri de parcare în subteran pentru asigurarea unei bune funcţionări a tuturor activităţilor, urmând ca ”preţul biletului să fie instrumentul de echilibrare a nivelului traficului auto în zona centrală”. Potrivit primarului, realizarea unui astfel de parcaj subteran va permite degrevarea traficului prin desfiinţarea tuturor parcărilor supraterane atât din Piaţa Trandafirilor, cât şi de pe străzile adiacente, extinderea zonelor pentru circulaţii alternative (pietoni şi biciclişti) şi valorificarea la maximum a imaginii urbane.

”Astfel, amenajarea subterană a parcărilor nu afectează aspectul şi valoarea istorică a pieţei, aspect susţinut şi de existenţa avizului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional”, a mai spus primarul. Studiul de fezabilitate are mai multe variante şi prevede construirea între 382 şi 674 de locuri de parcare în subteran, pe două nivele, urmând ca deasupra parcării să se reamenajeze zona verde conform unui proiect care va fi declarat câştigător la concursul de soluţii de reamenajare urbană, organizat ulterior de primărie.

Preţul investiţiei estimate pentru cele trei variante de parcaj subteran, conform devizului general, este cuprins între 8,9 milioane de euro şi 11,9 milioane de euro, în funcţie de variantă. Investiţia se preconizează a se realiza fie din fonduri europene, fie din fonduri private, printr-un parteneriat public-privat. Oficialii Primăriei Târgu Mureş susţin că până în prezent au fost obţinute toate avizele şi acordurile, avizul de mediu fiind ultimul necesar în vederea supunerii spre aprobarea Consiliului Local Municipal a studiului de fezabilitate. AGERPRES