Primăria Slatina a semnat primul contract pentru reabilitarea blocurilor cu fonduri UE

slatina_oras.jpgPrimul contract cu finanţare din fonduri nerambursabile europene pentru reabilitarea termică a blocurilor din municipiul Slatina a fost semnat, miercuri, de către primarul Minel Prina şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest “Oltenia”, Marilena Bogheanu.

Primarul Minel Prina a declarat că acesta a fost primul contract de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor semnat de ADR S-V Oltenia cu o administraţie publică locală judeţele din Oltenia şi are o valoare de de 2,9 milioane lei. Prina menţionat că din aceste fonduri vor fi reabilitate termic şapte blocuri din municipiul Slatina, lucrările urmând să înceapă în vara anului în curs, în funcţie de procedura de licitaţii pentru execuţie şi de eventuale contestaţii la licitaţii.

Edilul din Slatina a adăugat că municipalitatea a mai depus la ADR S-V Oltenia încă şase cereri de finanţare pentru reabilitarea termică a 83 de blocuri, iar suma totală solicitată de Slatina este de şapte milioane de euro, reprezentând 33% din fondurile totale alocate Olteniei pentru sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe. “În total prin toate cele şapte cereri de finanţare depuse la ADR S-V Oltenia, inclusiv aceasta pentru care am semnat contractul de finanţare, Slatina solicită şapte milioane de euro, din aproximativ 25 de milioane de euro alocate regiunii pentru investiţii în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe. Celelalte contracte de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor din Slatina vor fi semnate până în luna august”, a spus Prina.

Cererea de finanţare pentru contractul semnat miercuri de primarul municipiului Slatina a fost depusă la finalul anului 2012, iar alte şase solicitări au fost depuse în anul 2013. Cele 90 de blocuri pentru care a fost solicitată finanţare din fonduri europene reprezintă 15% dintre blocurile din Slatina.
Primarul municipiului Slatina estimează că, în condiţiile în care se vor anvelopa cele 91 de blocuri pentru care sunt solicitate fonduri europene, proporţia blocurilor reabilitate termic din Slatina va fi de 60%. În ultimii patru ani, au fost reabilitate termic, prin diferite programe, 45% din blocurile din municipiul Slatina, fondurile cheltuite în acest sens de la bugetul local şi cel naţional ajungând la 60 de milioane lei. AGERPRES