Primăria Sfântu Gheorghe iniţiază o strategie de protejare a cetăţenilor care nu-şi pot plăti datoriile la bănci

antal_arpad_.jpgPrimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că pregăteşte o strategie care are ca scop protejarea cetăţenilor ce nu îşi pot achita datoriile la bănci şi riscă să rămână fără locuinţe.

În esenţă, autorităţile locale ar fi dispuse să cumpere locuinţele aflate în executare silită şi să le permită foştilor proprietari să locuiască în continuare în acele spaţii, plătind o chirie către Primărie. Antal Arpad a menţionat că a preluat această idee din Ungaria şi reprezintă, în opinia sa, o măsură de protecţie socială eficientă pe timp de criză, când mulţi oameni nu-şi mai pot plăti datoriile către bănci.

În context, primarul Antal Arpad a precizat că va începe consultări cu instituţiile bancare pentru a vedea dacă în Sfântu Gheorghe sunt multe persoane în imposibilitatea de a-şi achita ratele, riscând să fie evacuate, şi dacă băncile sunt dispuse să intre într-un astfel de proiect. El a mai spus că, dacă se va ajunge la un consens cu instituţiile bancare, atunci autorităţile locale ar putea aloca bani din bugetul local pentru cumpărarea acestor locuinţe, eventual din fondul de intervenţii de urgenţă.

“Eu sunt atent şi la politica economică şi la măsurile de protecţie socială din Ungaria şi recunosc că de acolo am preluat această idee. (…) Vrem să negociem cu băncile, să ne vândă apartamentele la un preţ la care să-şi poată recupera datoriile, evitând speculanţii care vor să câştige din tranzacţii. (…) Astfel am putea salva câteva familii înainte de a ajunge pe stradă”, a spus Antal Arpad. Din fericire, spune primarul, din datele prezentate pe site-ul BNR rezultă că judeţul Covasna, spre deosebire de altele, stă destul de bine atât la capitolul restanţieri, cât şi la împrumuturi, numărul datornicilor şi al creditelor nefiind foarte mare.

În opinia primarului, ideal ar fi ca o astfel de strategie să fie elaborată la nivel naţional de Guvern, pentru că problema datoriilor la bănci este una reală pentru foarte mulţi cetăţeni din ţară. “E o problemă reală, de care ar trebui să se ocupe Guvernul (…) pentru că există riscul de a ne confrunta cu o cădere drastică a pieţei imobiliare”, a mai spus primarul din Sfântu Gheorghe. AGERPRES