Primăria Reşiţa a depus şase proiecte pe programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia

resita_primaria.jpgPrimăria municipiului Reşiţa a depus şase proiecte pe Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia 2014 – 2020 pentru care speră să primească finanţare în valoare de aproape cinci milioane de euro.

“Mai exact, este vorba de 4,8 milioane euro, bani finanţaţi de către Uniunea Europeană, pe care încercăm să îi atragem prin cele şase proiecte. Până în iunie este termenul de evaluare. Noi sperăm să obţinem finanţarea, pentru că sunt proiecte importante, care ar aduce un plus municipiului nostru. Toate aceste proiecte sunt în parteneriat cu mai multe localităţi din Serbia”, a declarat Ioan Crina, viceprimarul municipiului Reşiţa, care a preluat şi atribuţiile primarului.

Unul dintre proiecte se referă la reabilitarea şi modernizarea Bazinului didactic acoperit de înot, prin care se creează şi se modernizează infrastructura sportivă, necesară organizării de acţiuni comune ce vizează grupurile vulnerabile, în vederea prevenirii părăsirii timpurii a şcolii, dar şi a incluziunii culturale. Construcţia va cuprinde, printre altele, două piscine acoperite pentru scopuri didactice, un cabinet medical, camere separate pentru învăţarea a diferite sporturi. Valoarea totală a bugetului pe proiect se ridică la circa 1,9 milioane euro.

Prin cel de al doilea proiect urmează să fie modernizat şi dotat Căminul cultural din cartierul reşiţean Câlnic, în vederea înfiinţării unui Centru cultural pentru prezervarea şi pentru promovarea tradiţiilor în Reşiţa. Bugetul, în acest caz, va fi de peste 720.000 euro.

Tot pe fonduri transfrontaliere se doreşte modernizarea şi dotarea unei clădiri din cel mai mare cartier al Reşiţei şi înfiinţarea unui Centru de intervenţie pentru Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

‘Bugetul este de aproape un milion de euro. În acest fel vom avea, cred, cea mai modernă bază de intervenţii în situaţiile de urgenţă, inclusiv pentru incendiile de vegetaţie, după ce, pe un alt proiect, tot de circa un milion euro, vom achiziţiona şi echipamente pentru intervenţii în cazul incendiilor de vegetaţie, poate şi un sistem de prognoză şi monitorizare a calităţii aerului. Practic, vom putea să intervenim în orice fel de situaţii’, a afirmat Ioan Crina.

Cu ajutorul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, prin care au fost depuse alte două proiecte, Primăria Reşiţa vrea să dea o altă perspectivă oraşelor transfrontaliere implicate, prin montarea a peste 200 de indicatoare turistice. De asemenea, se intenţionează şi instalarea de panouri solare pe acoperişul Bazinului Olimpic de Înot din municipiul de pe Bârzava, pentru a scădea semnificativ costurile de întreţinere.

Toate cele şase proiecte sunt depuse în parteneriat cu diferite localităţi din Serbia, respectiv Kikinda, Pozarevac, Pancevo, Smederevo, Kucevo şi Veliko Gradişte. AGERPRES