Primăria oraşului Borşa a intrat în conflict cu societatea Vital din cauza preţului apei

mihali_toader.jpgAdministraţia oraşului Borşa este nemulţumită de preţul apei livrate de operatorul public Vital Baia Mare cetăţenilor şi agenţilor economici. Primarul oraşului Borşa, Toader Mihali, a declarat, miercuri, că preţurile practicate de Vital către abonaţii casnici şi agenţii economici sunt exagerate raportat la posibilităţile acestora, având în vedere că Borşa, un fost oraş minier, şi-a restrâns simţitor activităţile.

“Vital a ridicat frecvent preţurile la apa livrată consumatorilor casnici şi industriali fără a ţine cont de posibilităţile reale a zonei. Borşa e un fost oraş minier care de ani buni abia mai respiră economic, iar majoritatea localnicilor au plecat la muncă în străinătate pentru a-şi putea întreţine familiile. Oamenii din oraş sunt foarte nemulţumiţi de scumpirile repetate la apa livrată”, a spus Toader Mihali.

În replică, principalul furnizor de apă, Societatea de apa-canal “Vital” a precizat într-un comunicat, că situaţia e departe de interpretarea economică a edilului oraşului Borşa.
Potrivit reprezentanţilor Vital, în cei peste 3 ani care au trecut de la preluarea efectivă în operare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare în Borşa, SC VITAL SA şi-a respectat în întregime angajamentele atât faţă de autorităţile locale (consiliul local, primăria Borşa), cât şi faţă de utilizatori asigurând alimentarea cu apă potabilă fără întrerupere la parametri de potabilitate prevăzuţi de legislaţia în materie precum şi preluarea şi epurarea apelor uzate menajere.

”Ceea ce nu se poate spune despre obligaţiile de plată ale utilizatorilor, care nu au fost respectate decât parţial, datoriile acestora faţă de SC VITAL SA fiind de 658.166 lei. Astfel, asociaţiile de proprietari au facturi neachitate în valoare de 413.741 lei, persoanele fizice 94.529 lei, operatorii economici 32.606 lei, instituţiile publice 117.290, un grad de încasare redus, care se reflectă în fluxul de Trezorerie şi care a generat mari neajunsuri în activitatea curentă a operatorului”, se arată în comunicat. Cele mai vechi facturi neachitate sunt din anul 2010.
Miercuri, în jur de 300 de persoane din Borşa au protestat lângă sediul primăriei faţă de preţul la apă practicat de VITAL SA. AGERPRES