Primăria Oradea doreşte organizarea unui sistem sanitar modern

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat miercuri, în conferinţă de presă, strategia municipalităţii pentru crearea unui sistem modern de sănătate, capabil să atingă în 5-10 ani standardele medii de performanţă ale ţărilor din Uniunea Europeană.

Primăria administrează, după descentralizare, patru spitale preluate de la Ministerul Sănătăţii: Spitalul Municipal “Gavril Curteanu”, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie şi Spitalul de Pneumoftiziologie, iar cea mai mare unitate sanitară, Spitalul Clinic Judeţean a rămas în administrarea Consilului Judeţean.

După discuţii purtate cu reprezentanţii CJ Bihor, strategia comună adoptată prevede ca Spitalul Judeţean să rămână specializat pe medicina de urgenţă, Spitalul Municipal pe medicină generalistă şi oncologie, dar de urgenţă pentru copii, iar Staţionarul II va fi desfiinţat pentru că, în ciuda investiţiilor făcute în clădire, nu se ridică la standardele necesare îngrijirii pacienţilor în bune condiţii.

Pentru realizarea obiectivelor, primarul Bolojan a prezentat principalele direcţii. În primul rând, se vizează creşterea progresivă a alocărilor bugetare pentru investiţii, reabilitarea şi modernizarea clădirilor spitalelor, dotarea cu aparatură medicală. Se va crea un program cu prevederi bugetare pentru specializarea cadrelor medicale. Va fi susţinută modernizarea Facultăţii de Medicină din Oradea, cu accentul principal pus pe calitatea actului formativ.

De asemenea, se urmăreşte asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în sistemul sanitar, monitorizarea riguroasă a resurselor alocate şi evaluarea periodică a eficienţei execuţiilor bugetare precum şi încurajarea stabilirii de parteneriate între spitale şi parteneri privaţi.
Pentru realizarea acestei strategii, primarul Ilie Bolojan a prezentat şi măsurile efective pe care le propune pentru a fi puse în practică, printre care mutarea secţiei de oncologie în cadrul Spitalului Municipal, finalizarea reabilitării tuturor secţiilor din Spitalul Municipal până la începutul anului 2011, prin finanţare de la Ministerul Sănătăţii şi Primăria Oradea, modernizarea blocului operator de la Spitalul Municipal în perioada 2011- 2012, prin finanţare din fonduri europene, pe axa de finanţare ce se va deschide în noiembrie 2011.

“Am primit asigurări de la ministrul Cseke Attila că Ministerul Sănătăţii ne va sprijini în realizarea acestor măsuri. O strategie comună este absolut necesară în acest domeniu. Realizarea proiectelor depinde de Ministerul Sănătăţii, Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor”, a precizat primarul Ilie Bolojan. AGERPRES