Primăria Oradea atrage anual tot mai multe fonduri europene

biro_rozalia_.jpgPonderea fondurilor europene atrase de Primăria Oradea a crescut de la 0,07% din veniturile bugetului local în 2008, la 1% în 2009 şi la 4% în anul 2010 şi ar putea ajunge în acest an la 7, chiar 8%, a declarat marţi viceprimarul Biro Rozalia.

Ea a apreciat activitatea desfăşurată de cei 14 angajaţi ai Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primăria Oradea, una dintre cele mai importante direcţii ale instituţiei, care prin activitatea ei eficientă şi proiectele depuse reprezintă o sursă valoroasă de venituri la bugetul local.

‘Estimăm şi am dori ca în anul 2011 sumele atrase din fonduri europene să acopere aproximativ 7-8 % din veniturile bugetului local. Faţă de anul trecut, aceste sume s-ar putea chiar dubla, atingând 8%, dacă ni se aprobă de către Comisia Europeană marele proiect pe termoficare în valoare de 69,1 milioane de euro’, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Biro Rozalia. Directorul DMPFI, Marcel Boloş, a prezentat situaţia proiectelor contractate, depuse şi aflate în pregătire. Din proiectele aflate în diferite stadii de elaborare, 14 sunt câştigate, în valoare de 20 milioane de euro, şi alte 46 sunt în diferite stadii de evaluare, în valoare totală de 238 de milioane de euro.


Proiectele majore ale Direcţiei sunt: Cetatea medievală Oradea – reabilitare şi introducere în circuitul turistic, etapa I şi II, 20 de milioane de euro; reabilitarea şi refacerea de scuaruri în Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand, din centrul Oradiei – 9 milioane euro; reabilitarea Pasajului Vulturul Negru – 900.000 euro; reţeaua de utilităţi în Parcul Industrial Eurobusiness – 20 milioane euro; Complexul Wellness Termal “Nymphaea” Oradea – 14,8 milioane euro.

“Obiectivul principal din acest an al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională este de a încheia contractele de finanţare, organizând apoi licitaţiile pentru execuţia proiectelor, precum şi înfiinţarea celui de al doilea Parc Industrial al Oradiei şi dezvoltarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice în oraş”, a precizat Marcel Boloş. AGERPRES