Primăria municipiului Tulcea doreşte fonduri europene pentru anveloparea unor blocuri

Primăria municipiului Tulcea a început procedurile pentru anveloparea a 13 blocuri, lucrările urmând să fie finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Viceprimarul Andaluzia Luca a declarat că autoritatea locală a elaborat contractul cadru pe care-l va încheia cu asociaţiile de proprietari şi care va sta la baza derulării proiectului.

În propunerea de buget pentru anul în curs sunt prevăzute şi sumele necesare execuţiei studiilor care trebuie realizate pentru obţinerea finanţării europene, astfel încât după aprobarea bugetului va fi scos la licitaţie prima documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie“, a menţionat viceprimarul Luca.

Asociaţiile de proprietari s-au întâlnit încă de anul trecut cu reprezentanţii Primăriei municipiului pentru a stabili dacă doresc derularea proiectului de eficientizare energetică a imobilelor. “În momentul de faţă, nu există posibilitatea ca lista cu cele 13 blocuri să fie extinsă”, a mai precizat Andaluzia Luca.

Pe baza documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru cele 13 imobile, Primăria municipiului Tulcea va putea depune cerere de finanţare pe POR 2014-2020.

În ultimii ani, autoritatea locală a efectuat lucrări de anvelopare pentru 12 blocuri din municipiu, după ce în luna iunie a anului 2009 consilierii locali au aprobat Programul multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiu care cuprinde 422 de blocuri realizate după proiecte întocmite în perioada 1950 – 1990.

Cele 422 de blocuri ar fi urmat să fie reabilitate în cinci ani, iar potrivit Legii nr. 158/2011 persoanele care au plătit din fonduri proprii lucrările de termoizolare urmau să fie scutite de la plata impozitului pentru locuinţă pentru o perioadă de şapte ani, dacă la anveloparea întregului imobil de locuit s-a utilizat polistiren de o anumită grosime şi densitate, dacă s-a izolat planşeul peste subsol, iar tâmplăria a fost înlocuită cu una performantă energetic. AGERPRES