Primaria municipiului Onesti cauta solutii pentru incheierea procesului de urbanizare

Potrivit primarului Emil Lemnaru, unul din obiectivele principale incluse in strategia de dezvoltare durabila a Municipiului Onesti o constituie incheierea procesului de urbanizare si modernizare a intregii localitati.
Pentru atingerea acestui obiectiv pana in anul 2013, se doreste realizarea unui studiu pentru determinarea zonei periurbane a orasului, reactualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Onesti si solutionarea colectarii si depozitarii ecologice a deseurilor menajere. Acest lucru se va realiza prin construirea unui depozit ecologic zonal in cadrul managementului integrat al deseurilor, depozit ce va deservi un numar de 38 de localitati si va rezolva o importanta problema privind protectia mediului, prin desfiintarea depozitului existent, iesit din uz.

De asemenea, primarul Emil Lemnaru militeaza pentru reabilitarea retelelor de apa si canalizare din municipiul Onesti si extinderea acestora astfel incat sa fie asigurata alimentarea cu apa a tuturor locuitorilor, pentru modernizarea drumurilor, a rutelor ocolitoare si a cailor pietonale, consolidarea si largirea la patru benzi de circulatie a podurilor aflate pe trasee importante (drumuri nationale sau europene), respectiv podul peste raul Trotus din municipiul Onesti aflat pe DN 11 si realizarea unui pasaj subteran pe DN 11 , pe sub CF Adjud-Ciceu, in cadrul unui proiect integrat in concordanta cu Planul National de Dezvoltare a Drumurilor.

Se doreste ca in urmatorii sase ani sa se incheie operatiunii de asigurare a alimentarii cu energie termica si apa calda menajera a tuturor locuitorilor municipiului, prin realizarea de centrale de cartier alimentate cu gaz metan si prin reabilitarea retelelor termice. Un punct important pe lista de prioritati a edililor din Onesti o constituie reabilitarea si modernizarea Statiei de epurare a municipiului, in vederea reducerii poluarii apelor subterane si de suprafata cu ape uzate.

Conform, strategiei de dezvoltare durabila a municipiului Onesti, se vor aloca fonduri pentru realizarea unei centrale termice in cogenerare si pentru regenerarea urbana a zonelor centrale si periferice, prin modernizarea trotuarelor, a spatiilor de circulatie pietonala, prin realizarea de parcaje si reabilitarea fatadelor blocurilor.

Primarul Emil Lemnaru aminteste ca s-au identificat deja solutii pentru extinderea retelelor de gaze naturale in toate cartierele orasului, pentru reabilitarea termica a unitatilor de invatamant din municipiu si a Spitalului Municipal, dar si pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, prin inlocuirea tamplariei de lemn cu tamplarie de aluminiu cu geamuri termopan, modernizarea instalatiilor de incalzire si izolarea termica a cladirilor prin placarea peretilor cu material termoizolant. (Un material de Ionut CALUSCHI)