Primaria Iasi cauta banci care sa-i acorde o finantare de 200 milioane lei

Primaria Iasi cauta un finantator care sa-i asigure 200 de milioane de lei, bani necesari pentru inceperea unor proiecte de infrastructura.
“Municipalitatea a lansat invitatii catre 28 de institutii financiare, care pot depune ofertele pana la data de 19 decembrie. Au cumparat deja caietul de sarcini noua banci, majoritatea de pe plan intern”, a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvant al Primariei.

Ofertele vor fi analizate de o comisie alcatuita din consilieri locali, iar castigatorul va negocia termenii contractului cu o firma de consultanta desemnata de municipalitate in acest scop.

Astfel, edilii Iasului vor folosi un credit revolving de tip “bridge loan” (credit punte), urmat de emiterea de obligatiuni municipale. Imprumutul de tip “bridge loan”, in valoare de 100 de milioane lei, va fi rambursat din fondurile rezultate din obligatiuni.

Valoarea totala a obligatiunilor este de 200 milioane lei emise in doua serii, dupa urmatorul calendar estimativ: 100 milioane lei in 2007, respectiv 100 milioane lei pana la finele anului 2009. Valoarea nominala a unei obligatiuni va fi de 100 lei. Prima rambursare de principal pentru ambele serii de obligatiuni se va face in trimestrul I al anului 2012.

Cu banii obtinuti, Primaria va incepe mai multe proiecte majore: modernizarea iluminatului public, construirea unei gropi ecologice, modernizarea a 200 de strazi, realizarea cadastrului general, 300 de locuinte sociale, construirea unui pasaj subteran in centrul orasului, construirea de parcari si a unei pasarele peste calea ferata, in vestul orasului.