Primăria Bistriţa a stopat reabilitarea termică a blocurilor

cretu_ovidiu_.jpgPrimarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că stopează lucrările de reabilitare termică a blocurilor în acest an, pe motiv că banii veniţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale nu acoperă nici măcar restanţele pe anul trecut.

Potrivit primarului, anul acesta au fost deja alocate de la bugetul local 3,8 milioane de lei pentru reabilitările termice, cu posibilitatea de creştere până la cinci milioane, iar de la minister s-au cerut cinci milioane lei, cu posibilitatea de majorare la şapte milioane.

“În 18 februarie a fost afişată pe site-ul ministerului repartizarea celor 150 milioane de lei pentru reabilitări termice, iar municipiul Bistriţa era prins cu 263.000 lei, adică exact datoria pe care o avea Guvernul pentru ce am făcut anul trecut. Am discutat şi cu domnul secretar de stat Ioan Andreica, prin telefon, am trimis şi o scrisoare ministerului, prin care am anunţat că noi suntem pregătiţi să cheltuim în acest an 7 milioane lei. Răspunsul a fost prin modificarea anexei pe site-ul ministerului, în 15 martie, iar suma noastră de 263.000 lei s-a transformat în 123.000 lei, adică nici măcar ceea ce am cheltuit anul trecut cu aprobarea lor. În schimb unele oraşe din ţară, care au primării pedeliste, portocalii au primit sume şi creşteri importante”, a declarat Ovidiu Creţu.

Edilul bistriţean susţine că, deşi primăria pe care o conduce a reuşit, în 2009, să cheltuiască cel mai eficient din ţară banii pentru reabilitarea termică a blocurilor, astfel încât lucrările pentru un apartament să nu depăşească 3.000 euro, alte primării, cum ar fi Drobeta Turnu Severin, Târgovişte sau Cluj-Napoca au primit alocări de ordinul milioanelor pentru 2010, cele pentru Cluj crescând chiar de cinci ori faţă de anul trecut.

Ovidiu Creţu spune că, în acest condiţii, se vede nevoit să sisteze programul de reabilitare termică a blocurilor şi să folosească sumele alocate din bugetul local pentru finalizarea documentaţiei tehnice la toate blocurile din municipiu rămase nereabilitate, astfel încât acestea să fie pregătite să intre în program, în cazul în care vor veni sume mai importante la viitoarele rectificări bugetare. În 2009, Primăria Bistriţa a reabilitat termic circa 400 de apartamente, alocarea guvernamentală fiind, la acea vreme, de 2 milioane lei. În cadrul acestui program, guvernul plăteşte 50% din cheltuieli, primăria 35%, iar proprietarii apartamentelor restul de 15%. AGERPRES