Primăria Arad pregăteşte implementarea Proiectului VITO de amenajare urbană

bognarlevente.jpgPrimăria Municipiului Arad pregăteşte implementarea Proiectului VITO, care prevede dezvoltarea integrată a oraşelor istorice valoroase din Europa Centrală şi de Est până în 2012, unul dintre aceste oraşe fiind şi Aradul.

“În cadrul acestui proiect, municipalitatea are doreşte realizarea unei axe pietonale Piaţa Avram Iancu – Parcul Reconcilierii, valoarea proiectului ridicându-se la cca. 160.000 de euro, finanţarea urmând să fie asigurată de Uniunea Europeană (85%) – fonduri nerambursabile, Guvernul României (13%) şi Consiliul Local al Municipiului Arad (2%)”, a declarat sâmbătă Levente Bognar, viceprimar al municipiului Arad.

Potrivit sursei citate, se are în vedere posibilitatea extinderii ulterioare a acestei axe pietonale până la Cetatea Aradului, în speranţa că după reconversie aceasta va deveni cel mai important punct de atracţie turistică a oraşului şi, de asemenea, până la Turnul de Apă. După cum este prezentat într-un studiu realizat de arhitectul Dana Popescu, interconectarea pieţelor Avram Iancu, Catedralei şi a Parcului Reconcilierii se va face prin amenajarea ambientală a celor două pieţe şi a străzii Meţianu, fiind vizată o suprafaţă de aproximativ 2.500 mp.


Pentru strada Meţianu, pe care accesul auto va fi foarte strict limitat, se propune o amenajare pietonală cu iluminat public şi mobilier urban care să se încadreze în ansamblul construit existent: console aplicate pe faţade, bănci din lemn şi granit, panouri informative, rastele pentru biciclete, fântâni cu apă de băut, casete pentru arbori.


Pe zona pietonală care va fi prevăzută cu pavaje ornamentale, colorate (granit, piatră cubică din marmură), se are în vedere amplasarea unor terase cu caracter sezonier. Aici ar urma să fie create spaţii de recreere şi odihnă şi, de asemenea ar putea fi construite spaţii de parcare supra sau subterane, proiectul avân prevăzută de asemenea şi refacerea infrastructurii în această zonă.


‘O altă idee vehiculată este şi aceea a devierii circulaţiei rutiere prin traversarea pieţei Avram Iancu prin subteran, avându-se în vedere realizarea aici a unei parcări colective subterane, cu o
capacitate de 278 de autoturisme, dacă parcarea se va realiza pe un singur nivel’, a susţinut Levente Bognar. Totodată, municipalitatea are în vedere, mutarea Monumentului Eroilor Patriei, din Piaţa Avram Iancu, în Cetatea Aradului’, a mai adăugat viceprimarul Levente Bognar. Primăria a găzduit vineri, 26 noiembrie, seminarul ‘VITO – Dezvoltarea integrată a oraşelor istorice vitale în Europa Centrală şi de Est’. La eveniment au participat viceprimarul Levente Bognar, reprezentanţii Guvernului, un număr mare de arhitecţi şi de locatari de pe strada Meţianu. AGERPRES