Preţul încălzirii nu creşte semnificativ la iarnă, susţine primarul Sucevei

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că preţul pe care locuitorii oraşului îl vor plăti la iarnă pentru încălzire nu va creştere semnificativ, comparativ cu sezonul rece din 2009.

“Nu cred în majorarea preţului la energia termică”, a spus primarul, adăugând că şi la preţul actual populaţia a înregistrat datorii faţă de societatea de termoficare.

Ion Lungu a estimat că preţul gigacaloriei plătit de populaţie la iarnă va fi de aproximativ 200 de lei, faţă de 178 de lei în prezent, urmând ca restul costurilor, până la preţul de producţie, să fie înregistrat pe pierderi la SC Termica Suceava, iar municipalitatea va plăti subvenţii pentru încălzire pe anumite trepte de venit, stabilite în şedinţă de Consiliu Local. În prezent, datoriile populaţiei la Termica sunt de aproximativ 11 milioane de lei, din care trei milioane de lei reprezintă penalităţi de întârziere.


Termica Suceava a demarat procedurile privind atragerea de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune. Centrala de cogenerare va asigura necesarul de energie termică din municipiul Suceava. Lungu a reiterat ideea de a construi o centrală termică nouă în municipiu, dimensionată corespunzător, în condiţiile în care actuala centrală electro-termică este mult prea mare şi nu are piaţă pentru producţia realizată.


Primarul Sucevei a precizat că, împreună cu conducerea Termica şi Consiliul Local, caută o soluţie pentru asigurarea încălzirii în municipiu la costuri acceptabile, în condiţiile în care intenţia de a privatiza societatea de termoficare a fost un eşec, după ce la cele două licitaţii organizate nu s-a înscris nicio firmă, una din cauze fiind efectul crizei economice. Ion Lungu a spus că municipalitatea intenţionează să realizeze un parteneriat cu o firmă privată, care să preia în concesiune distribuţia agentului termic. AGERPRES