Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara infirmă zvonurile că ar putea apărea o criză a gunoiului în judeţ

david_adrian.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, a infirmat miercuri zvonurile potrivit cărora în 13 localităţi din judeţ s-ar prefigura “o criză a gunoaielor”, menţionând că deşeurile vor fi ridicate fără probleme, în continuare. În opinia acestuia, informaţiile apărute în spaţiul public au fost generate de o comunicare desincronizată cu Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Deva.

“Activitatea de salubrizare nu va înceta în nicio localitate din judeţul Hunedoara. Au fost câteva scurt-circuite în comunicarea cu APM, plus o teamă nejustificată, născută spontan, de perspectiva unei invazii necontrolate a deşeurilor în mai multe localităţi ale judeţului Hunedoara. Cetăţenii pot să fie liniştiţi pentru că acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Adrian David.

În prezent, gunoiul din 13 localităţi situate în partea centrală şi de nord a judeţului Hunedoara este depozitat pe o platformă autorizată temporar în Deva, până la desemnarea prin licitaţie publică a unui operator de salubritate regional. Procedura este în curs, urmând ca după desemnarea câştigătorului licitaţiei gunoiul să fie depozitat pe un amplasament ecologic ce a fost construit în localitatea Bârcea Mare, în cadrul unui program complex de gestionare integrată a deşeurilor.
Firma care va câştiga licitaţia va trebui să transfere gratuit gunoiul depozitat pe rampa temporară din Deva la noul amplasament ecologic din Bârcea Mare.

Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a fost realizat cu fonduri europene nerambursabile prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) – Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor. Proiectul are o valoare de 70,63 milioane euro, din care UE a contribuit cu 43,5 milioane euro, bugetul de stat cu 20,33 milioane euro, iar autorităţile locale cu 6,7 milioane euro. Investiţia trebuie finalizată până la sfârşitul lunii iunie. AGERPRES