Preşedintele CJ Iaşi susține că în judeţ vor fi înfiinţate două noi magistrale pentru distribuţia gazelor naturale

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că în judeţ vor fi înfiinţate două noi magistrale pentru distribuţia gazelor naturale. Anunţul a fost făcut de preşedintele CJ Iaşi în urma discuţiilor avute cu doi dintre directorii din cadrul Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz.

Întâlnirea a vizat stabilirea ultimelor detalii privitoare la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din judeţ şi construcţia a două noi magistrale care să deservească 19 unităţi administrativ-teritoriale.

“A fost făcut primul pas. Primăriile aflate pe traseele magistralelor au înfiinţat deja asociaţii de dezvoltare intercomunitară, pentru a putea astfel să întocmească studii de fezabilitate, să le avizeze şi să concesioneze sistemele de distribuţie. Conform unei analize a Transgaz, în judeţul Iaşi este necesară construirea a două magistrale de transport. Prima are în vedere ruta Mogoşeşti – Comarna – Cozmeşti, iar cealaltă va deservi traseul Dumeşti -Andrieşeni. Lungimea totală a acestora este de 80 de kilometri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

Şeful CJ Iaşi a ţinut să menţioneze că la nivelul judeţului în sunt în acest moment două asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI), pentru zona de sud-est şi pentru zona de nord-est. Din asociaţia sud-est fac parte comunele Dobrovăţ, Schitu Duca, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Răducăneni, Gorban, Moşna, Cozmeşti, Dolheşti şi Ciorteşti, în timp ce comunele Movileni, Ţigănaşi, Gropniţa, Probota, Trifeşti, Andrieşeni, Plugari şi Bivolari formează asociaţia nord-est.

“Un nou proiect major pentru judeţul Iaşi prinde contur. Locuitorii judeţului Iaşi vor beneficia în curând de gaze naturale. Acest fapt va reprezenta un nou pas spre modernizarea şi dezvoltarea comunităţii noastre”, a spus Maricel Popa. El a anunţat că a fost deblocată şi magistrala de gaz Vaslui-Iaşi, a doua magistrală de aprovizionare a Iaşiului, care va deveni în curând funcţională.

Proiectul va fi finanţat de Guvernul României prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 3 şi cu fonduri europene. Lucrarea va fi realizată de Transgaz, costul unui kilometru de conductă fiind între 800.000 şi 1 milion de euro. AGERPRES