Preşedintele CJ Bistrița-Năsăud spune că “nu are emoţii” în privinţa cheltuielilor de funcţionare

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că încă nu ştie cum va arăta bugetul judeţului în acest an, în ciuda discuţiilor purtate în ultimele zile cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, însă este convins că toate cheltuielile de funcţionare vor fi acoperite.

“Nu m-am lămurit cu bugetul. Am avut discuţii – joi şi vineri la telefon, sâmbătă şi duminică face to face, ieri şi astăzi la telefon – cu ministrul Finanţelor. Astăzi, lucrurile sunt undeva – dar nu vă spun nimic, că pe urmă apare vreun titlu de altă natură, mă abţin. Deci, nu ştiu încă totalul. Am vrut să am o exprimare plastică, colorată vizavi de lucrul acesta, dar nu mai…, m-am obişnuit să mă abţin. Sunt convins că va fi mai bine decât anul trecut. (…) Nu am emoţii că nu vor fi asigurate cheltuielile de funcţionare”, a spus Moldovan.

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud vorbeşte despre o posibilă reducere a bugetului odată cu trasferul cheltuielilor sociale către primării, în condiţiile în care 60% din bugetul judeţean ajungea până acum la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud. “Sunt dezbateri foarte serioase între asociaţiile autorităţilor locale şi reprezentanţii Guvernului, de la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, vizavi de transferul cheltuielilor sociale de la guvern către administraţie. Sigur, aici s-ar putea să avem un mic ghinion, pentru că primarii au cerut foarte multe drepturi, Guvernul a decis să le dea şi cu cheltuielile sociale, dar cheltuielile sociale, în proporţie de 80%, sunt la consiliile judeţene. Vă dau doar un simplu exemplu: din bugetul total al CJ, peste 60% merge la DGASPC”, a afirmat Moldovan.

Radu Moldovan a adăugat că proiectele europene retrospective câştigate anul trecut de CJ, în valoare de peste 100 milioane euro, asigură un buget de investiţii “substanţial” pentru infrastructură.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului din subordine, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud a declarat că salariile rămân cele stabilite la finalul anului 2017, la care se vor adăuga indemnizaţia de hrană şi tichetele de vacanţă. “Eu, atunci când am negociat cu sindicatele salarizarea, am luat, spun eu, nişte decizii mai înţelepte decât alţii, nu am transformat salariile de bază în tot felul de coeficienţi şi alte lucruri, care pe urmă au dus lucrurile într-o situaţie extrem de complicată, pentru că între timp contribuţiile au trecut de la angajator la angajat şi a fost un salt de 40 şi ceva la sută, pe urmă salariul minim creşte şi în programul de guvernare sunt creşteri consistente în următoarea perioadă. Salariile la Consiliul Judeţean vor rămâne cele care sunt de la finalul anului 2017, pentru că odată cu legea salarizării la CJ nu au crescut salariile, au rămas cele din 2017, la care se vor adăuga prevederile legale stabilite onor de Guvernul şi Parlamentul României. Noi, la nivelul CJ, nu putem face altceva decât să le respectăm. Deci, la salariile în plată astăzi se vor adăuga tichetele de vacanţă şi norma de hrană de aproximativ 300 de lei pe lună, cum prevede legea”, a explicat Radu Moldovan. AGERPRES