Preşedintele Automobile Bavaria Group a fost decorat cu Crucea de merit în grad de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania

schmidt_lauk.jpgExcelența Sa Președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, a acordat Preşedintelui Automobile Bavaria Group, Michael Horst Schmidt, Crucea de merit în grad de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Ceremonia de acordare a ordinului și brevetului a avut loc la reședința Ambasadorului Germaniei la București, Werner Hans Lauk, desemnat de Președintele Joachim Gauck sa înmâneze în cadru festiv această distincție domnului Schmidt, pentru merite deosebite în dezvoltarea relațiilor româno-germane și a conservării patrimoniului cultural al minorității germane în România.

Evenimentul a fost onorat cu prezența de către Președintele României, Klaus Werner Iohannis, de reprezentanți ai Parlamentului României, ai Bundestag-ului German și ai Casei Regale a României, de personalități ale vieții culturale, economice și spirituale, printre care Ion Carmitru, Lazăr Comănescu, Emil Hurezeanu, Astrid Fodor, Radu Merica, Rectorul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, Prof. Dr. Ing. Ioan Bondrea şi membrii familiei Schmidt.

Michael Schmidt a adresat invitaților un discurs emoţionant, în care a evocat momente importante din viața și activitatea sa de până acum: “Sunt foarte de mândru şi extrem de emoţionat să primesc această distincţie în prezenţa unui auditoriu atat de onorant. Cei care mă cunosc, ştiu că o astfel de recunoaştere înseamnă foarte mult pentru mine şi îmi dă curajul să continui pe calea care mie îmi este cea mai dragă, a proiectelor sociale şi culturale care privesc deopotrivă comunitatea saşilor şi a românilor din Transilvania, dar şi din Germania. Sunt privilegiat sa fiu legat afectiv atât de strans de cele două culturi.”

Ambasadorul Germaniei la București, Werner Hans Lauk, a subliniat faptul că această distincţie nu se acordă decât acelor personalităţi care au dat dovadă de un angajament extraordinar: “Această distincţie este un semn important şi vizibil al aprecierii angajamentului dumneavoastră neobosit, desfăşurat cu succes, în favoarea relaţiilor româno-germane şi, cu precădere, pentru conservarea patrimoniului cultural al saşilor transilvăneni şi a învăţământului în limba germană în România. Atât Republica Federală Germania cât şi România au nevoie de personalităţi ca dumneavoastră, angajate şi strâns legate faţă de plaiurile natale – persoane cu suflet şi minte şi cu un angajament neobosit pentru proiecte de viitor şi pentru prietenia româno-germană”.

Ordinul Crucea de merit în grad de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania a fost inițiat în anul 1951 de către Președintele Germaniei Theodor Heuss. Acest ordin se acordă unor personalități ale căror merite deosebite în domeniile economic, social, politic sau spiritual aduc un aport semnificativ pentru bunăstarea națiunii. Reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de Președinția Germaniei. Prin acordarea acestei distincții, Președintele Republicii Federale Germania își manifestă public aprecierea pentru realizări de excepție cu implicații directe în domeniul social și comunitar.

Povestea de succes a transilvăneanului Michael Schmidt începe încă din anul 1994, odată cu înființarea companiei Automobile Bavaria, ca unic importator pentru marca BMW. Astăzi conduce unul din cele mai mari grupuri de dealeri auto din Europa Centrală şi de Est prin intermediul grupurilor de firme Automobile Bavaria şi MHS Truck & Bus. În anul 2006 a avut loc preluarea reprezentanţelor BMW în regiunea Munchen-Germania: “Autohaus Michael Schmidt” în Starnberg, Wolfratshausen, Germering şi Bad Tolz, urmată de marca auto de lux Rolls-Royce pentru care a inaugurat un showroom în Munchen şi service în Baierbrunn, dar şi în Bucuresti.

Deşi se bucură de mult succes în lumea afacerilor, Michael Schmidt a ramas în inima sa acelasi sas originar din satul Criţ. Este în continuare foarte apropiat de familia lui, de prieteni şi de Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania. Implicarea lui socială se materializează în numeroasele proiecte de ajutorare şi donaţii, proiecte pentru copii şi tineret inițiate prin Fundația Michael Schmidt, dar şi parteneriate în cadrul unor iniţiative sociale independente, precum cele derulate de Fundaţia Peter Maffay.

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Un pas important a fost făcut în anul 2012, când, alături de artistul Peter Maffay, Fundatia Michael Schmidt a inițiat un proiect cultural de amploare, “Săptămâna Haferland”, care se desfășoară anual și include mai multe localități din judeţul Brașov printre care Saschiz, Rupea, Bunești, Criț, Viscri, Fișer, Meșendorf și Roadeș. Primele două ediții au adus câteva mii de participanți și au sporit vizibilitatea zonei.