Premiu de 10.000 de euro pentru câştigătorul concursului internaţional de arhitectură lansat de Primăria Târgu Mureş

Echipa care a câştigat concursul internaţional lansat de Primăria Târgu Mureş, “My City – concurs de soluţii: urbanism, arhitectură, peisagistică”, pentru remodelarea centrului municipiului a primit din partea municipalităţii un premiu de 10.000 de euro.

Juriul, format din 15 experţi, a decis neacordarea premiului I pe motiv că “nu a fost atins un nivel de excelenţă care să le califice drept propuneri remarcabile în integralitatea lor, fiind însă apreciate de juriu pentru calitatea soluţiilor propuse pentru arealul studiat”, iar, astfel, câştigătorul a fost ocupantul locului al II-lea, dintre cele opt proiecte intrate în jurizare.

Premiul I, care nu s-a acordat, avea o valoare de 20.000 de euro, premiul II a fost în valoare de 10.000 euro, premiul III, 5.000 de euro, iar cele trei menţiuni pentru soluţii parţiale având o calitate deosebită în domeniile considerate prioritare, au fost în valoare de 1.000 euro fiecare.

Arhitectul şef al Primăriei Târgu Mureş, Dana Miheţ, a arătat că proiectul situat pe locul al doilea, totodată şi proiectul câştigător, i-a convins pe experţi prin îmbinarea elementelor de arhitectură cu spaţiul verde.

“A fost apreciată prelungirea Pieţei Teatrului prin intersectarea celor două axe urbane create de Piaţa Teatrului şi Piaţa Trandafirilor, rezultând un spaţiu amplu, deschis, care poate avea multiple utilizări, şi care contrabalansează zonele vegetale şi de socializare bine proporţionate, propuse în imediata vecinătate. Tratarea atentă a zonei de peisagistică, precum şi raportul corect între suprafaţa pavată şi vegetaţie a fost punctată de către juriu. Proiectul se raportează la fondul construit valoros, creând puncte de interes şi permiţând perspective generoase înspre faţadele semnificative din perimetrul ansamblului urban studiat”, a spus Miheţ.

Echipa care a câştigat proiectul “My City” a fost coordonată de Noemi Heghedus din Târgu Mureş, care susţine că şi-a dorit să aducă un suflu nou şi, în acelaşi timp, să păstreze valorile arhitecturale ale oraşului. “Fiind locuitori ai oraşului, ne-am confruntat cu aceste probleme urbanistice, arhitecturale şi peisagistice de-a lungul timpului şi, profitând de acest proiect, am zis să încercăm să facem ceva diferit, poate merge, poate se acceptă, poate va fi valorificat şi uite că am reuşit. Am vrut neapărat să păstrăm valorile arhitecturale de tip monument şi simbolurile şi tradiţiile care, practic, funcţionează deja pe aceste teritorii, practic, arhitectura să fie efectiv valorificată. În acelaşi timp, să propunem o amenajare a spaţiilor pavate”, a declarat Noemi Hegedus. AGERPRES