Premierul Tariceanu solicita Senatului sa urgenteze numirea presedintelui Autoritatii pentru Protectia Datelor Personale

Premierul Calin Popescu-Tariceanu solicita Senatului sa urgenteze numirea presedintelui Autoritatii Nationale de Supraveghere pentru Protectia Datelor Personale (ANSDP), astfel incat functionarea acestei institutii sa poata fi demarata potrivit calendarului convenit cu Uniunea Europeana.
“Efortul de integrare a fost asumat la nivelul intregii societatii. Numirea conducerii acestei autoritatii trebuia sa fie facuta in Senat din luna iulie, potrivit calendarului convenit cu UE. Senatul trebuie sa urgenteze procedurile, pentru ca de aceasta numire depinde punerea in functiune a Autoritatii”, a afirmat seful Guvernului, in cadrul reuniunii a Comitetului Executiv de Integrare Europeana.

ANSDP trebuie sa fie functionala pana la sfarsitul lunii septembrie si sa aiba un sediu si un buget propriu. In prezent, in cadrul institutiei Avocatului Poporului exista un departament care gestioneaza aceasta problema, dar tara noastra s-a angajat sa creeze o autoritate de sine statatoare care sa asigure protectia datelor personale. Rolul ANSDP este acela de a preveni utilizarea abuziva a datelor personale ale cetatenilor care ajung la cunostinta unor companii sau institutii. Insa, ANSDP nu poate functiona normal fara a avea un presedinte.