Premierul Emil Boc vrea să aducă tinerii de pe terase la bibliotecă

Prim-ministrul Emil Boc şi-a exprimat, vineri, speranţa ca investiţiile guvernamentale la noul sediu al Bibliotecii Naţionale să aducă tinerii de pe terase în sălile de lectură. Premierul Boc şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au vizitat, vineri, şantierul noului sediu al Bibliotecii Naţionale, de pe Splaiul Unirii.

“Investiţia este benefică din toate punctele de vedere. În primul rând, sperăm să recâştigăm pasiunea pentru cultură a românilor. Sperăm, de asemenea, ca prin dotările pe care le are la dispoziţie, prin spaţiile generoase, prin infrastructura generală, să aducem tinerii de pe terase la bibliotecă. (…) Important este să nu-şi piardă tinerii gustul pentru cultură, prin faptul că biblioteca, din nefericire, a fost înlocuită în ultima vreme cu terasele, cu televizorul, cu mall-urile. Tinerii trebuie să revină şi în biblioteci, pentru că aici se formează cel mai bine pentru societate, nu la mall, nu în găşti de cartier, nu în alte activităţi, ci în activităţile culturale”, a subliniat şeful Executivului.

El a menţionat că viitorul sediu al Bibliotecii Naţionale va beneficia de dotări tehnice moderne. “Această bibliotecă va avea toate facilităţile moderne pe care tinerii şi le doresc: de la bibliotecă digitală la spaţii moderne de lectură şi publicaţii pe care nu le pot găsi în altă parte”, a mai spus premierul. Emil Boc a susţinut că lucrările de continuare a construcţiei Bibliotecii Naţionale, începute în perioada comunistă, reprezintă “cea mai importantă investiţie în cultura românească de după 1989”.


“Practic, suntem în faţa celei mai importante investiţii în cultura românească de după 1989. Este vorba despre un proiect de aproximativ 128 de milioane de euro şi care va da spaţii şi dotări ultramoderne Bibliotecii Naţionale. (…) La rectificarea bugetară n-am neglijat actul de cultură. Am alocat sumele necesare pentru continuarea proiectului, din buget în jur de 16 milioane de euro au fost direcţionaţi pentru continuarea acestui obiectiv”, a precizat Boc. Primul-ministru a estimat că în ritmul actual de lucru construcţia va fi finalizată la termenul programat în noiembrie 2011. AGERPRES