Prefectura Tulcea va avertiza autorităţile locale să protejeze siturile arheologice

badita-marin.jpgPrefectura judeţului Tulcea va reveni asupra atenţionărilor transmise autorităţilor locale şi naţionale pentru protejarea siturilor arheologice care se află pe terenuri a căror situaţie juridică este neclară.

“Tulcea este unul din puţinele judeţe din România care a finalizat intabularea terenurilor din extravilanul localităţilor, conform legii nr 165/2013, lucru care ne-a permis o analiză a situaţiei celor 20 de situri arheologice a căror situaţie juridică este neclară. Chiar dacă nu am reuşit să lămurim situaţia acestora, vom sesiza deţinătorii de terenuri pentru ca aceste situri să fie protejate”, a declarat prefectul Marin Bădiţă.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu doreşte să transmită adrese în acest sens şi Agenţiei Domeniilor Statului pentru a proteja siturile arheologice în contextul reconstituirii dreptului de proprietate. “Nu vorbim doar de siturile propriu-zise, ci şi de zonele de protecţie ale acestora”, a menţionat prefectul Bădiţă.

Prefectura judeţului Tulcea şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură au început în anul 2012 demersurile pentru clarificarea situaţiei juridice pe care se află aproape 20 de situri arheologice de importanţă naţională şi internaţională.

Siturile nu sunt inventariate în domeniul public de interes naţional, astfel că, deşi aceste monumente istorice au un sistem de protecţie, inventarierea şi darea lor în administrare nu este foarte bine definită legal. În aceste condiţii, nimeni nu poate să-şi asume paza siturilor, salubrizarea ori punerea lor în valoare, singurele investiţii posibile fiind cercetările arheologice. Tulcea este unul din judeţele cu cel mai bogat patrimoniu arheologic din România. AGERPRES