Prefectura Tulcea analizează posibilitatea anulării Regulamentului de debranşare de la sistemul centralizat de căldură

simion_lucian1.jpgPrefectura judeţului Tulcea va decide la începutul săptămânii viitoare dacă va ataca în contencios administrativ Regulamentul de debranşare de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, a anunţat vineri reprezentantul Guvernului în teritoriu, Lucian Simion. Acesta s-a întâlnit vineri cu aproape 100 de preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari care au criticat regulamentul aprobat de consilierii locali tulceni, susţinând că acesta este ilegal.

“Până acum am primit 12 sesizări din partea asociaţiilor de proprietari cu privire la unele articole din cuprinsul regulamentului care ar încălca alte prevederi legislative în vigoare. Vom continua analiza hotărârii Consiliului local, iar la începutul săptămânii viitoare vom decide dacă vom ataca în contencios administrativ hotărârea”, a declarat, în timpul întâlnirii cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, prefectul judeţului Tulcea, Lucian Simion.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a arătat nemulţumit din cauza faptului că Regulamentul aprobat în urmă cu aproape două luni de consilierii locali are la bază aceleaşi acte normative ca cel votat în urmă cu un an, însă are articole diferite.

La rândul lor, preşedinţii asociaţiilor de proprietari au susţinut că prevederea din Regulament referitoare la obligativitatea obţinerii unei autorizaţii de construcţii din partea Inspecţiei de Stat în Construcţii pentru montarea unei centrale pe gaz metan este ilegală. “Ca autorităţi, trebuie să vă gândiţi la faptul că mulţi oameni sunt săraci, nu-şi mai permit să plătească agentul termic şi găsesc alte soluţii. Oamenii nu mai au încredere în autorităţi, iar sistemul centralizat de furnizare a agentului termic trebuie să ofere căldură la preţuri acceptabile”, a declarat preşedintele unei asociaţii de proprietari.
După ce timp de aproape o lună a fost publicat pe site-ul Primăriei municipiului Tulcea, iar autorităţile nu au primit nicio propunere de modificare din partea publicului, consilierii locali tulceni au aprobat în luna iunie Regulamentul de debranşare de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. La un interval de o lună de la aprobare, preşedinţii unor asociaţii de proprietari s-au prezentat în faţa consilierilor locali şi au susţinut că actul normativ este ilegal şi că preţurile percepute pentru debranşare sunt foarte mari.
Potrivit Regulamentului de debranşare a unităţilor locative racordate la sistemul centralizat de furnizare a căldurii, tulcenii care doreau să se debranşeze au avut obligaţia să depună cererile de intenţie până luna trecută.

Societatea Energoterm SA care furnizează agent termic pentru aproape 10.000 de familii din oraşul Tulcea va trece la debranşarea populaţiei în perioada 15-30 septembrie, persoanele care nu pot face dovada debranşării legale parţiale sau totale efectuată în anii anteriori urmând să fie consideraţi rebranşaţi integral şi să plătească agentul termic pentru întreaga suprafaţă a apartamentului deţinut. În prezent, potrivit unui raport al Energoterm SA, principalul furnizor de energie termică din municipiu are de recuperat de la populaţie 10.585.242 lei şi datorează la rândul său furnizorilor de servicii suma de 6.832.544 lei. AGERPRES