Prefectura Iaşi a dat în judecată Primăria municipiului reşedinţă pentru că a avizat construcţia unor blocuri pe teren privat

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a anunţat că a deschis o acţiune în instanţă împotriva Primăriei municipiului reşedinţă pentru a stopa construirea unui bloc în zona Oancea. Potrivit unui comunicat de presă, prefectul a demarat verificări în urma sesizării în care era criticat faptul că administraţia locală ieşeană a avizat construcţia unor blocuri în zona esplanadei Oancea din cartierul Tătăraşi, unde se află mai multe parcele de teren proprietate privată, care acum sunt spaţii verzi sau parcuri de joacă.

“În urma unor sesizări depuse la Instituţia Prefectului – judeţul Iaşi cu privire la legalitatea Hotărârii nr. 96/2018 adoptată de Consiliul Local al municipiului Iaşi, la nivelul instituţiei au fost verificate toate actele care au stat la baza aprobării respectivei hotărâri. Totodată, având în vedere că prin HCL 96/2018 s-a aprobat ‘Planul Urbanistic Zonal Iaşi, strada Oancea nr. 22, numere cadastrale 150987, 121314, 135514 întocmit în vederea construirii de locuinţe colective şi împrejmuire teren proprietate, persoană juridică’, sesizările au fost redirecţionate spre analiză instituţiei de specialitate cu atribuţii în domeniu, respectiv Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Est Bacău (IRC Nord-Est)”, se menţionează în comunicatul de presă.

În urma controlului, susţin reprezentanţii Instituţiei Prefectului, inspectorii IRC Nord-Est au constatat existenţa unei serii de abateri de la legislaţia în vigoare. Conform documentului de presă, s-au constatat deficienţe legate de planşele din documentaţia urbanistică, de înălţimea maximă a clădirii, precum şi în ceea ce priveşte aplicarea regulamentului local de urbanism. Totodată, în cadrul procedurilor de elaborare a proiectului de act administrativ cu caracter normativ, nu s-au aplicat prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Ca urmare a sesizării IRC Nord-Est cu privire la legalitatea HCL 96/2018, Instituţia Prefectului – judeţul Iaşi a promovat acţiune la instanţa de contencios administrativ competentă împotriva HCL 96/2018, solicitându-se anularea acesteia ca nelegală.

“Am semnat acţiunea în instanţă, dosarul fiind depus la Tribunalul Iaşi. Din acest moment, HCL 96/2018 este suspendată de drept, până la o decizie a instanţei. Voi veghea în continuare la respectarea cu stricteţe a legii, prevederile legale fiind obligatorii pentru toţi cetăţenii”, a declarat, într-un comunicat de presă, Marian Şerbescu.

În replică, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a precizat, într-o conferinţă de presă, că “problema nu este faptul că şi-a exercitat un drept de a ataca un proiect imobiliar care a fost stârnit politic şi se caută nod în papură pentru a satisface orgoliile politice ale unui deputat ieşean”. “Din punctul meu de vedere este bine că se analizează în detaliu orice proiect, dar nu e o problemă de substanţă. Faptul că scara la care s-a făcut proiectul nu e suficient de lizibilă nu este un argument tehnic solid. Important ar fi dacă dumnealui ar interveni pe lângă Guvernul României pentru a corecta legile astfel încât noi, autorităţile locale, să nu stăm sub imperiul presiunii legii pentru a aproba aceste proiecte de hotărâre, să putem face exproprieri într-o manieră cât mai simplă, să putem să ne compensăm la un preţ rezonabil”, a replicat Mihai Chirica.

Disensiunile au apărut după ce locatarii din zonă şi-au exprimat nemulţumirea că municipalitatea şi-a dat acordul ca pe spaţiul pe care acum este amenajat un parc de joacă pentru copii şi spaţiu verde să fie construite trei blocuri de locuinţe cu câte 6, 8 şi 10 niveluri. Terenul, format din parcele care însumează aproximativ 5.000 de metri pătraţi, reprezintă proprietăţi private. AGERPRES