Prefectura Cluj are, în prezent, doi subprefecţi, situaţie creată în urma unei decizii a Tribunalului

Judeţul Cluj se află, în prezent, în situaţia de a funcţiona cu doi subprefecţi, în urma unei decizii a Tribunalului Cluj. Prefectul Ioan Aurel Cherecheş, a declarat că nu consideră situaţia inedită deoarece, în primul rând, ea este prevăzută de lege, iar în al doilea rând, se poate întâlni şi în alte judeţe ale ţării.

În această situaţie s-a ajuns după ce subprefectul Zoltan Gyorke a fost suspendat din funcţie, în luna februarie. În şedinţa de Guvern din data de 8 februarie a fost adoptată o hotărâre “privind aplicarea mobilităţii pentru domnul Gyorke Zoltan din funcţia publică de subprefect al judeţului Cluj în funcţia publică de inspector guvernamental”. Zoltan Gyorke a atacat această hotărâre în instanţă, iar judecătorii Tribunalului Cluj au decis suspendarea actului normativ.

“Tribunalul Cluj a suspendat Hotărârea Guvernului din 8 februarie 2019 privind eliberarea mea din funcţia publică de subprefect al judeţului Cluj. Prin acţiunea îndreptată împotriva Guvernului României am contestat legalitatea actului şi riscul iminent de producere a unor pagube semnificative pentru interesul public, cât şi pentru terţi. Hotărârea pronunţată are caracter executoriu, mâine (n. r. – miercuri, 13 martie) îmi reiau activitatea”, a anunţat pe pagina sa de socializare Zoltan Gyorke.

La acel moment, în judeţul Cluj tocmai fusese instalat, de patru zile, un alt subprefect, ceremonia de învestire având loc pe 8 martie. Juristul Ioan Alin Danci a fost numit în funcţia de subprefect al judeţului Cluj prin Hotărârea Guvernului României nr. 105 din 27 februarie.  

În context, prefectul Ioan Aurel Cherecheş a explicat faptul că în lege se arată că această situaţie, ca un judeţ să aibă doi subprefecţi, este posibilă. “În Legea 340/2004, Legea prefectului, este stipulat foarte clar faptul că prefectul este ajutat de doi subprefecţi, cu excepţia municipiului Bucureşti, unde sunt 3 subprefecţi. În fapt, avem această situaţie în judeţul Constanţa, unde sunt 2 subprefecţi, de mult, nu de acum, iar în Bucureşti sunt 2 subprefecţi, nu 3, sunt doar 2. Şi chiar şi aici la noi în judeţ, şi chiar şi în cazul domnului Gyorke, a recunoscut că îşi aminteşte de perioada în care a funcţionat ca subprefect împreună cu un alt subprefect. (…) Nu există niciun inedit al situaţiei, este o chestiune prevăzută în lege, chiar el a mai funcţionat în acest sistem”, a spus Ioan Aurel Cherecheş.

Potrivit acestuia, fişele de post ale celor doi subprefecţi sunt aproape identice, iar atribuţiile vor fi stabilite în funcţie de necesităţi. Zoltan Gyorke a fost subprefect între 2008 şi 2009, iar apoi, din nou, din 2015 până în prezent. AGERPRES