Prefectul Gyorgy Ervin este nemultumit de raspunsul AVAS referitor la privatizarile facute in judetul Covasna

Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin (foto), este nemultumit de raspunsul primit din partea Agentiei de Valorificare a Activelor Statului la cererea sa privind privatizarile facute in judet.
Gyorgy Ervin a declarat ca a cerut AVAS sa verifice daca persoanele care au preluat fostele intreprinderi de stat au respectat clauzele contractuale, dar, spre surprinderea sa, a primit doar o lista, si aceea incompleta, cu numele actionarilor si procentele detinute la diverse societati. “Nu asta am cerut. Am impresia ca mi-au trimis o hartie ca sa imi inchida gura”, a spus prefectul judetului Covasna. Acesta insista ca AVAS sa verifice toate privatizarile facute in judet in ultimii 15 ani si sa le anuleze pe cele care nu au respectat clauzele contractuale.

“Credem ca este si in interesul statului roman sa puna ordine in lucruri, sa gaseasca solutii de redresare sau ameliorare a acestor fabrici, eventual prin revanzarea lor”, a mai spus prefectul Gyorgy Ervin. Acesta propune AVAS sa inceapa verificarile cu fosta Fabrica de in din Reci aflata in proprietatea lui Omar Hayssam, fosta Fabrica de suruburi din Targu Secuiesc si SC Spirt Amidon Ozun, ambele cumparate de controversatul om de afaceri covasnean Erdely Ede, si SC Turism si Agrement “Oltul” din Sfantu Gheorghe, al carei proprietar este miliardarul brasovean Ioan Neculae.

Autoritatile covasnene sustin ca procesul de privatizare a reprezentat un dezastru pentru acest judet. Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, a afirmat anul trecut ca o analiza post-privatizare a tuturor intreprinderilor care au trecut dupa revolutie in portofoliul unor intreprinzatori privati a scos la iveala ca in cei 15 ani de democratie numeroase intreprinderi au dat faliment, iar peste 2.500 de oameni au ramas fara locuri de munca si a concluzionat ca 70% din industria judetului a fost distrusa.

El a mai spus ca autoritatile locale nu au acces la contractele de privatizare, din cauza clauzelor de confidentialitate, dar exista suspiciuni cu privire la faptul ca acestea nu au fost respectate din moment ce nu s-au facut investitii, iar concedierile s-au tinut lant.