Prefectul de Covasna sustine ca autonomia se va afla pe agenda viitoarei intalniri cu presedintele Basescu

gyorgy_ervin.jpgPrefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, sustine ca presedintele Traian Basescu a promis autoritatilor locale din Covasna si Harghita ca vor discuta pe larg subiectul autonomiei si descentralizarii cu prilejul viitoarei vizite pe care o va intreprinde in aceasta zona.

Prefectul Gyorgy Ervin, care a participat pe 21 septembrie impreuna cu alte oficialitati locale la o intalnire cu presedintele Traian Basescu la vila de protocol din statiunea Covasna, a precizat ca subiectul autonomiei a fost abordat doar tangential, “in doua-trei propozitii la plecare”, dar ca presedintele s-a aratat dispus sa reia discutia pentru a afla “ce inteleg conducatorii celor doua judete prin autonomie si ce vor”.
“Cert este ca presedintele vrea sa cunoasca ce vor maghiarii din zona, care e conceptia lor despre autonomie, ca sa gaseasca solutii care sa fie bune pentru toata lumea”, a declarat prefectul Gyorgy Ervin, care a mentionat si faptul ca presedintele s-a exprimat in favoarea unei “autonomii egale pe tot teritoriul Romaniei” si ca a respins ideea “autonomiei asimetrice” promovata de liderii UDMR. Potrivit prefectului, este posibil ca presedintele sa revina in judetul Covasna in luna noiembrie a acestui an.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, fosti deputati, care au participat duminica la intalnirea cu seful statului, au explicat ca “autonomia asimetrica” inseamna ca “fiecare regiune sa aiba autonomia pe care o doreste”.

Conducerea UDMR a declarat in repetate randuri ca militeaza deschis, pe cai legale, pentru o forma larga de autonomie, inclusiv pentru autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc, compus din judetele Covasna, Harghita si o parte din Mures, locuite preponderent de maghiari. Presedintele Traian Basescu nu a facut nici o declaratie oficiala la finalul vizitei in Covasna, dar in repetate randuri a mentionat ca este un “suporter al autonomiei egale” pe tot teritoriul Romaniei si chiar i-a criticat pe sustinatorii autonomiei teritoriale pe criterii etnice. “Nivelul de autonomie trebuie sa fie egal in Covasna, Calarasi, Constanta si in toata tara pentru ca suntem un stat unitar”, a declarat seful statului, care a adaugat ca daca cineva crede ca a vorbi de autonomie dincolo de limitele constitutionale este o solutie nu face altceva decat sa creeze tensiuni.