Prefectul de Bacău l-a suspendat pe Romeo Stavarache din funcţia de primar pe perioada de detenţie preventivă

stavarache_romeo2.jpgPrimarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost suspendat, miercuri, din funcţie printr-un ordin emis de prefectul judeţului, Dorian Pocovnicu, măsură “valabilă pe perioada de detenţie preventivă” a edilului-şef al municipiului. Viceprimarul Vasile Tescaru a preluat, potrivit aceleiaşi decizii a prefectului, atribuţiile primarului.

Prefectul Dorian Pocovnicu a declarat că a preluat “monitorizarea tuturor investiţiilor importante aflate în derulare în municipiu şi care beneficiază de fonduri europene ori guvernamentale”. “Am rugat şi, în acelaşi timp, am avertizat în cursul acestei zile societăţile comerciale care desfăşoară asemenea lucrări în municipiul Bacău să nu profite, în vreun fel, de actuala situaţie din administraţia municipiului, să respecte întru-totul termenii contractuali”, a precizat prefectul băcăuan.

Dorian Pocovnicu a mai spus că în acelaşi scop l-a convocat pe viceprimarul Vasile Tescaru “pentru a evalua exact stadiul lucrărilor şi a constatat ce acţiuni trebuie întreprinse, astfel încât cetăţenii Bacăului să beneficieze, fără nici un obstacol, de finalizarea investiţiilor la termen”. “Vorbim de bani europeni investiţi ori alocaţi de guvern municipiului. Doresc să arătăm că Bacău nu este un oraş fără stăpân în care fiecare poate face ce vrea el”, a mai spus prefectul Pocovnicu.

Municipiul Bacău mai are în prezent doar un viceprimar, Vasile Tescaru, ca urmare a demisiei anunţate acum o lună de către celălalt adjunct al primarului, Mihai Şuştac. Acesta îşi motivase decizia prin existenţa unor probleme personale, dar în administraţia locală se vorbeşte despre o retragere ca urmare a faptului ca la revenirea sa din concediu ar fi găsit documente semnate cu numele său de alte persoane, deocamdată nedezvăluite.

Ca urmare a actualei situaţii din conducerea municipalităţii, prefectul Dorian Pocovnicu a declarat că “va impulsiona legal” Consiliul Local să decidă, cât mai curând, în conformitate cu stipulările legale, desemnarea unui membru al său în preluarea temporară a funcţiei de viceprimar. “Am şi sugerat, de altfel, Consiliului Local, în cursul zilei de joi, să purceadă la rezolvarea acestei probleme a municipalităţii”, a precizat Dorian Pocovnicu.

Toţi cei trei primari aleşi după 1989 în municipiul Bacău au avut diferite probleme. Astfel, liberalul Ioan Liciu, ales primar în 1992, a fost implicat în mai multe scandaluri de ordin “bahic”, neştiindu-se mai nimic despre el în prezent.

Dumitru Sechelariu, ales primar de două ori în 1996, ca independent şi 2000 din partea PSD, a fost arestat, după încheierea celui de-al doilea mandat, pentru acte de corupţie. Procesul început în urmă cu nouă ani pe parcursul căruia a fost achitat de Tribunalul Judeţean şi Curtea de Apel Bacău se află pe rol, în prezent, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chiar dacă Sechelariu a murit de mai bine de un an şi jumătate.

La rândul său, Romeo Stavarache, după ce în urmă cu două luni fusese acuzat de procurori pentru abuz în serviciu, a fost reţinut joi, împreună cu doi patroni de firme media din Bacău, Liviu Goian şi Liviu Cenuşe pentru luare de mită. O instanţă a Curţii de Apel a decis în seara aceleiaşi zile să fie eliberat sub control judiciar, dar pentru încălcarea dispoziţiilor hotărârii judecătoreşti, respectiv efectuarea de convorbiri şi întâlniri interzise, Romeo Stavarache a fost, marţi, încarcerat preventiv pentru 30 de zile la solicitarea procurorilor DNA de către magistraţi ai Curţii de Apel Bacău. AGERPRES