PPCD cere aplicarea lustratiei magistratilor si functionarilor publici

Partidul Popular Crestin Democrat solicita actualei puteri aplicarea lustratiei magistratilor si tuturor functiilor publice, ca prim pas catre reformarea morala asteptata de 15 ani, a anuntat vicepresedintele PPCD Remus Opris.
El sustine ca, “prin pasarea responsabilitatii” verificarii trecutului magistratilor de la Consiliul Superior al Magistraturii la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si apoi la Parlament, este amanata reformarea morala a societatii romanesti si curatirea justitiei de oamenii care au colaborat cu structurile securiste.

CNSAS s-a adresat Biroului Permanent al Senatului in legatura cu stabilirea actelor in baza carora Colegiul Consiliului sa poata decide asupra calitatii de colaborator al serviciilor secrete, in conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat aceste date pentru judecatori, procurori si magistrati, in baza Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei si unele masuri adiacente.

Potrivit Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica, CNSAS se poate exprima doar daca o persoana a avut calitatea de agent sau colaborator al organelor de securitate ca politie politica si nu daca persoane apartinand unor categorii profesionale au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea.

Biroul Permanent al Senatului a decis trimiterea solicitarii CNSAS la Guvern. “Guvernul trebuie sa corecteze legea. Ori da aceste atributii CNSAS ori stabileste cine din Romania se ocupa de aceste atributii”, a explicat chestorul Senatului Paul Pacuraru. In legatura cu promovarea unei legi a lustratiei, PNL si PD au hotarat la inceputul acestei saptamani sa formeze o echipa de lucru care sa armonizeze punctele de vedere ale celor doua formatiuni in legatura cu un act normativ in domeniu.