Plaza Centers investeste 115 milioane euro intr-un proiect imobiliar in Iasi

Compania cu capital israelian Plaza Centers a achizitionat un proiect de spatii comerciale si birouri in Iasi si urmeaza sa investeasca circa 115 milioane euro pentru constructia complexului.
Proiectul se va intinde pe o suprafata de 46.500 de metri patrati de teren si va include 54.000 de metri patrati de spatii comerciale, 15.000 de metri patrati de birouri, dar si o parcare cu o capacitate de 1.400 de locuri pe un teren de 46.200 metri patrati.

Contractul de achizitie al proiectului din Iasi da posibilitatea companiei sa construiasca si o zona rezidentiala pe o suprafata de 70.000 de metri patrati. Compania estimeza ca lucrarile ar putea fi finalizate in anul 2010. Proiectul din Iasi reprezinta cea de-a patra afacere a companiei Plaza Centers pe piata romaneasca.

“Achizitia celui de-al patrulea proiect in Romania in doar noua luni demosteaza increderea pe care o avem in perspectivele de dezvoltare in aceasta zona. Romania reprezinta o piata care ofera numeroase posibilitati de dezvoltare a experientei acumulate dupa multi ani si proiecte realizate in Europa Centrala si de Est”, a declarat presedintele Plaza Centers, Ran Shtarkman.

Plaza Centers mai are are in plan constructia unui centru comercial la Miercurea Ciuc pe o suprafata de 34.000 metri patrati, dupa o investitie de circa 16 milioane de euro. Grupul si-a prous o alta investitie de circa 100 de milioane de euro intr-un proiect care va cuprinde realizarea unui centru comercial modern, cladiri de birouri si constructia a 600 de apartamente in centrul Timisoarei. Un alt proiect al companiei in Romania este Dambovita Center, investitie care se ridica la circa 500.000 milioane euro si care va fi construit pe amplasamentul Casei Radio. Compania Plaza Centers detine 75% din capitalul firmei Dambovita Center, statul prin Compania Nationala de Investitii are o participatie de 15%, diferenta fiind administrata de grupul turc Kucuk.

Plaza Centers NV este cotata la Bursa de Valori Londra. Compania este membra a grupului Elbit Medical Imaging Ltd, cunoscut in domeniu ca unul din cei mai experimentati constructori ai stilului de shopping vestic si al centrelor de divertisment. Grupul Plaza Centers isi desfasora activitatea in special in zona Europei Centrale si de Est. Grupul a dezvoltat, inchiriat si vandut nenumarate centre comerciale si de divertisment cu diferite specifice si de marimi variate in sapte tari din Europa.

Plaza Centers a fost primul care a inaugurat un centru commercial dupa modelul vestic in zona centrala a Europei. Duna Plaza a fost construita in 1996 la Budapesta, iar in urmatorii 10 ani, s-a continuat cu peste 20 de centre comerciale fondate in Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Letonia, Grecia si acum Romania. “Casa Radio” este una din achizitiile recente ale grupului in Romania, un proces finalizat la sfarsitul anului 2006.