Planul Integrat de Dezvoltare Urbană pentru Cluj-Napoca, discutat la Bucureşti

apostu_sabin.jpgUnul dintre punctele de pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului de Management pentru Coordonarea instrumentelor structurale, care va avea loc joi, la Bucureşti, este discutarea, în vedere avizării, a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru polul de creştere Cluj, precum şi avizarea listei de proiecte aferente.

”Aceasta este ultima etapă înainte de a putea începe depunerea proiectelor de finanţare către autorităţile de management. Profesorul Vasile Puşcaş, fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, a declarat că planul Clujului a fost foarte apreciat la Comisia Europeană şi dat drept model”, a spus, miercuri, primarul Sorin Apostu.

PIDU conţine cinci proiecte de tip ‘E’ – economic , cu o valoare totală de 128.490.199 de lei, 10 proiecte de infrastructură urbană a căror valoare cumulată este de 406.868.489 de lei, 12 proiecte sociale în valoarea totală de 43.383.000 de lei.

Valoarea cumulată a banilor pe care Clujul îi va atrage prin proiectele cuprinse în plan se ridică la peste 82 de milioane de euro, sumă care reprezintă valoarea fondurilor nerambursabile care vor fi atrase. Printre cele mai importante proiecte se numără: reabilitarea liniei de tramvai, modernizarea şi extinderea sistemului de transport în comun în localităţile vecine, introducerea sistemului de ticketing la RATUC; restaurarea Parcului Central şi a clădirii vechiului Cazino; realizarea unei reţele de trasee cicloturistice şi a uneia de staţii self-service pentru biciclete; refacerea infrastructurii oraşului-comoară şi promovarea turistică a zonei vechi din centrul Clujului.


Alte proiecte vizează domeniul economic – dezvoltarea parcurilor industriale şi crearea unui centru regional de excelenţă pentru industrii creative. Proiectele sociale ocupă, de asemenea, un loc important, lista incluzând construirea de case sociale, centre pentru persoane defavorizate şi complexe de servicii sociale. Din Comitetul de Management pentru Coordonarea instrumentelor structurale fac parte reprezentanţii autorităţilor de management responsabile cu gestionarea fondurilor structurale, coordonatorul Autorităţii de Certificare şi Plată şi reprezentantul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.AGERPRES