Peste o mie de apartamente din municipiul Hunedoara vor fi reabilitate termic

Peste o mie de apartamente din municipiul Hunedoara vor fi reabilitate din punct de vedere termic cu fonduri de la Uniunea Europeană în cadrul programului de eficientizare energetică a clădirilor rezidenţiale, valoarea proiectelor ridicându-se la 30,9 milioane lei. Programul eficientizare energetică prevede că 60% din bani sunt fonduri nerambursabile europene, iar diferenţa de 40% se împarte între asociaţiile de proprietari şi primărie.

“Beneficiarii direcţi sunt 1.082 de familii din municipiul Hunedoara, care vor trebui să acopere doar un sfert din totalul cheltuielilor. Primăria oferă 15% din bani, iar fondurile europene acoperă cea mai mare parte a sumei. Iar vestea bună pentru beneficiari este că partea lor o acoperă autoritatea locală, sumele urmând a fi rambursate în 10 ani, în rate lunare egale”, a informat purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Elena Iancău.

Consiliul local Hunedoara a aprobat derularea acestor proiecte şi, implicit, condiţiile de cofinanţare locală, în calcul fiind luate 14 blocuri de locuinţe din oraş, o mare parte dintre acestea fiind blocuri turn.

În cadrul proiectelor sunt prevăzute, printre altele, lucrări de reabilitare şi hidroizolare a acoperişurilor, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, repararea faţadelor şi izolarea termică a acestora, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu una termoizolantă.

De asemenea, vor fi închise cu tâmplărie termoizolantă toate balcoanele, vor fi înlocuite lifturile, iar corpurile de iluminat vor fi schimbate cu unele eficiente din punct de vedere energetic. AGERPRES