Peste 5 milioane euro, fonduri nerambursabile, alocate pentru două proiecte în orașul Sărmaşu

Peste cinci milioane de euro fonduri nerambursabile sunt alocate pentru două proiecte care vor fi implementate în vederea îmbunătăţirii vieţii celor peste 7.000 de locuitori din oraşul mureşean Sărmaşu, situat la întretăierea limitelor administrative ale judeţelor Mureş, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, potrivit unui comunicat transmis de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Primarul oraşului, Ioan Mocean, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, au semnat, la Alba Iulia, două contracte de finanţare, “Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din oraşul Sărmaşu prin construirea şi dotarea Centrului Recreativ Sărmaşu şi modernizarea spaţiului public urban adiacent”, respectiv “Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din oraşul Sărmaşu prin construirea şi dotarea creşei nr.1 Sărmaşu şi modernizarea spaţiului public urban adiacent”.

Prin primul proiect se are în vedere construirea şi dotarea Centrului Recreativ Sărmaşu cu destinaţia de bază sportivă şi de agrement – teren sportiv, precum şi reabilitarea şi modernizarea a peste 5,4 kilometri de străzi.

Al doilea contract de finanţare vizează înfiinţarea şi dotarea creşei nr. 1 din Sărmaşu, prin reabilitarea şi extinderea unui imobil existent, modernizarea spaţiului public urban pe o lungime totală de 1,12 kilometri şi modernizarea zonelor pietonale aferente străzilor care vor fi reabilitate şi modernizate pe o lungime totala de 906 metri liniari.

În primul proiect, care se va finaliza până la sfârşitul lui octombrie 2022, se va investi un buget total de peste 24,1 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile solicitate este de aproape 21,8 milioane de lei, adică 4,6 milioane de euro. Cel de-al doilea proiect, care se estimează a se finaliza până în 30 aprilie 2022, are o valoare totală de 5,6 milioane de lei, din care finanţare nerambursabilă 5,5 milioane de lei, adică peste 1,1 milioane de euro.

“Proiectele depuse de către primăria oraşului vor contribui la îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, a serviciilor recreative şi educaţionale, oferind tuturor locuitorilor oraşului de toate vârstele posibilitatea de a desfăşura şi de a participa la activităţi în condiţii de siguranţă, vor încuraja activităţile sportive, recreaţionale şi educaţionale pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi. Îmbunătăţirea gradului de atractivitate şi accesibilitate a oraşului Sărmaşu, precum şi creşterea competitivităţii lui ca locaţie pentru afaceri, este obiectivul pe termen lung al acestor proiecte depuse de primăria oraşului Sărmaşu”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Principala ocupaţie a locuitorilor din Sărmaşu şi, mai ales, a celor care locuiesc în satele aparţinătoare, este agricultura, care cuprinde atât sectorul vegetal, cât si cel zootehnic.

Conform expertizei tehnice, starea drumurilor care urmează a fi reabilitate este necorespunzătoare, atât din punct de vedere al suprafeţei de rulare ce are degradări multiple (gropi, făgaşe longitudinale şi transversale, tasări etc), cât şi din punct de vedere al elementelor de siguranţă a circulaţiei, determinat de absenţa marcajului orizontal, indicatoare rutiere etc. În unele puncte, vizibilitatea conducătorilor autovehiculelor este foarte redusă, nu sunt amenajate drumurile laterale, nu sunt amenajate intersecţiile, se arată în comunicatul ADR Centru.

Cel de-al doilea proiect completează numărul de străzi reabilitate, prin modernizarea a încă patru străzi, care acum sunt doar pietruite slab în unele porţiuni.

“Prin prisma socială, evoluţia pozitivă a numărului cetăţenilor şi existenţa a peste 120 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 -3 ani, din care 40 de copii de etnie rromă, au determinat primăria oraşului Sărmaşu să propună şi proiecte de îmbunătăţire a calităţii vieţii prin construirea unui centru recreativ pentru întreaga populaţie şi construirea unei creşe pentru cei mici. Centrul recreativ va cuprinde un bazin de înot şi spaţii de recreere, care se adresează tuturor locuitorilor oraşului şi satelor componente, putând fi folosit şi de persoanele aflate în categoriile defavorizate ale populaţiei, persoane cu handicap, vârstnici, bolnavi, persoane cu mulţi copii, cu venituri reduse sau fără venit. În acelaşi timp, la ora actuală, oraşul nu dispune de o creşă, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani nu au acces la educaţie timpurie. Astfel că, pentru dezvoltarea şi educarea populaţiei, primăria oraşului Sărmaşu a decis să transforme o clădire existentă, care în prezent deţine funcţiunea de grădiniţă, în Creşa nr.1 a oraşului. Prin implementarea acestui proiect vor fi îmbunătăţite condiţiile de viaţă ale locuitorilor din oraşul Sărmaşu, prin asigurarea unui spaţiu în care părinţii să îşi poată lăsa în siguranţă copiii”, mai menţionează ADR Centru. AGERPRES