Pentru primarii bacauani, alegerile sunt mai importante decat proiectele pentru fonduri europene

Doar o singura primarie comunala din cele 85 ale judetului Bacau a depus in timpul optim, pana pe 29 martie, documentatii pentru prima etapa din aplicarea masurii 322 din Planul operational referitor la sustinerea cu fonduri europene a modernizarii infrastructurii mediului rural.
Exceptia o constituie administratia din comuna Tamasi, al carei primar, Viorica Dontu, spune ca, “dupa doua saptamani in care s-a muncit ore in sir si s-a dormit pe sponci”, proiectele privind extinderea iluminatului, asfaltarea a 14 km de drum si achizitionarea unei masini multifunctionale pentru gospodarie comunala au fost finalizate si depuse la Oficiul judetean de plati pentru dezvoltare rurala (OJPDRP) Bacau. Primaria din Tamasi mai obtinuse si in anii trecuti bani europeni, prin programul SAPARD.

Un numar de 15 primari din comunele bacauane sustin ca au fost intarziati in elaborarea de proiecte pentru sustinerea acestora cu fonduri europene de “documentatia stufoasa” sau “birocratia excesiva”, fapt pentru care nu ar fi avut timp de a “reface studiile de fezabilitate pentru proiectele alese”.

Reprezentanti ai Consiliului Judetean Bacau afirma, la randul lor, ca alesii locali ar fi, in acesta perioada, “preocupati mai mult de alegeri decat de realizarea proiectelor pentru dezvoltare rurala”.

Administratia judetului, Prefectura si Consiliul judetean au cheltuit milioane de lei cu instruirea primarilor pe tema accesarii proiectelor care pot finantate de Uniunea Europeana. Oficialitati din administratia bacauana spun ca “nu exista cadrul legal pentru recuperarea sumelor cheltuite, se pare, inutil, pentru instruirea primarilor”. Unii dintre ei nici macar nu vor mai fi alesi.

“Cred ca iar o sa ramanem codasi la obtinerea acestor fonduri cu tot efortul Consiliului Judetean si Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala”, spune Constantin Becheanu, directorul OJPDRP Bacau.