Pe o piață auto în scădere, Ford vinde tot mai multe maşini în Iaşi

La nivel național vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale noi au scăzut cu peste 20% în primele zece luni, la 72.992 unităţi, livrările fiind susţinute în această perioadă de achiziţiile făcute de companii, reprezentând 69% din total, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) .

În Iași este greu să tragem o concluzie, având în vedere că s-au înregistrat vânzări mai bune decât în luna trecută (septembrie) dar mai slabe decât în octombrie 2011. Cu toate acestea, în octombrie 2012 pe piața locală s-au înregistrat și vânzări de autoturisme record, dar au fost și dealeri care au înregistrat cel mult o unitate vândută.

Topul celor mai vândute autoturisme din Iași în luna octombrie este condus detașat de Ford care a vândut 77 de unități, bazându-se pe modelele de volum Fiesta, Focus, Mondeo, dar observăm că începe să intre în preferințele ieșenilor și noul Ford B-MAX, produs în fabrica de la Craiova. Clasamentul este continuat de Dacia, cu 50 de unități vândute și Renault, cu 30 de unități.

Calculând clasamentul celor mai vândute autovehicule (autoturisme + vehicule comerciale), dupa 10 luni, brandul preferat al ieşenilor în 2012 rămâne Ford, cu 511 unitati comercializate, devenind din ce în ce mai tare un brand național. Modelul B-MAX este produs la Craiova, iar Ford este primul brand care reuseste la Iași să înregistreze vânzări mai mari decât brandul Dacia.

ATI Motors Holding, la numai un an de la deschidere, a devenit dealerul Ford numarul 1 din provincie, atât la autoturisme cât și la vehicule comerciale. Topul este continuant de Dacia – 502 unități; Renault – 219 unități; Toyota – 163 unități; si Volkswagen – 155 unități.

Intrebat despre cum a reusit sa transforme criza intr-o oportunitate, luand in considerare cifrele din piata, Gabriel Manolache, acționar al ATI Motors Holding SRL și Mega Auto SRL, dealer Toyota, a declarat: “In 2009 am fost nevoit sa fac o analiză riguroasă a domeniului în care activez. După ce m-am documentat și am adunat toate datele am hotărât să renunț la reprezentanța Honda pentru că producea pierderi și era normal să mă reorientez. În acel moment Ford își reorganiza rețeaua de dealeri la nivel național. Datorită serviciilor oferite în piața auto până la momentul respectiv Ford România a considerat că putem reprezenta cu succes brandul lor în Iași. După cum arată cifrele, a fost o schimbare benefică, atât pentru ieșeni cât si pentru noi. În acest an, până în luna octombrie, noi ca dealer Ford în Iași am comercializat 511 autovehicule, în timp ce importatorul Honda, în toata țara, a comercializat doar 458 de unități. Le mulțumim celor care ne trec pragul și au încredere în noi”.

Potrivit APIA, achiziţiile făcute de persoanele fizice (31% din total) s-au diminuat cu 55% comparativ cu anul trecut. Topul celor mai vandute autovehicule la nivel national, in luna octombrie, este format din Dacia – 2205 unitati, Volkswagen – 823 unitati, Ford – 693 unitati, Renault – 604 unitati si Skoda – 517 unitati. Aproximativ 97% din autovehiculele produse în România sunt livrate la export, potrivit Mediafax.

Cel mai vândut model la export în luna octombrie a fost în continuare Dacia Duster (11.796 unităţi), urmat de Ford B-MAX (11.481 unităţi), Dacia Logan (5.581 unităţi) şi Dacia Sandero (4.201 unităţi). “După cinci ani de scăderi consecutive şi la un volum total al pieţei de maxim 85.000 unităţi (autoturisme + vehicule comerciale), cât probabil se va înregistra în acest an, vom consemna în 2012 o scădere de 77%, comparativ cu anul premergător crizei (2007) şi un nedorit loc întâi în acest clasament, pe plan european”, se mai arată în comunicatul Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule.