Pasajele medievale ale Bistriţei, reabilitate cu bani europeni

Zece dintre cele 16 pasaje medievale ale vechii cetăţi Bistriţa, situate în zona centrală a oraşului, vor fi reabilitate cu fonduri europene, în baza unui proiect depus de Primăria Bistriţa la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pe Programul Operaţional Regional Regio.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că semnarea contractului de finanţare va avea loc până la sfârşitul acestei săptămâni, la sediul ADR Nord-Vest, urmând ca ulterior să se organizeze licitaţiile pentru demararea lucrărilor.

Proiectul se ridică la circa 10 milioane de euro şi este considerat de către edilul bistriţean “cel mai mare şi cel mai important” dintre cele şapte depuse pe POR. Până acum, Primăria Bistriţa a reuşit să contracteze patru dintre cele şapte proiecte depuse, în valoare totală de circa 23 de milioane de euro. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea străzilor din zona centrală a municipiului Bistriţa (12.842.010 lei), reabilitarea şi modernizarea Parcului Municipal (17.638.896 de lei), sisteme de supraveghere în vederea prevenirii criminalităţii în centrul istoric al municipiului Bistriţa (2.125.431 de lei) şi restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric de categoria A “Casa cu lei”, care va deveni un centru artă tradiţională (3.786.838 de lei).

Bistriţa este singurul oraş din regiunea de Nord-Vest, dintre cele clasificate ca centre urbane mici, care are proiecte cu fonduri europene deja contractate pe POR Regio. AGERPRES