Participarea Primăriei Tulcea la câteva manifestări de amploare este sub semnul întrebării

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, susţine că municipalitatea “va rata” anul acesta câteva evenimente la a căror organizare participă de ani de zile, menţionând că Raliul Dunării “este sub semnul întrebării”, fiind periclitate din cauza lipsei banilor şi Festivalul de blues, Festivalul de jazz şi chiar Rowmania.

Edilul a declarat că bugetul alocat anul acesta pentru finanţarea activităţilor asociaţiilor în baza legii nr. 350/2005 va fi de 800.000 de lei, cu 200.000 de lei mai mare decât cel de anul trecut, în ciuda faptului că bugetul din acest an al municipiului este cu cel puţin 27 de milioane de lei mai mic decât cel din anul precedent.

“Noi nu suntem într-o situaţie mai fericită decât Consiliul Judeţean (CJ) privind bugetul, dar am considerat că, dacă şi noi retragem finanţarea unor asemenea acţiuni, reducem tot ce înseamnă activitate culturală la nivelul înjurăturilor pe reţelele de socializare. Nu ne permitem acest lucru. Oraşul Tulcea a căpătat o anumită vizibilitate datorită acţiunilor găzduite şi chiar avem un brand de apărat pentru că de fiecare dată am fost apreciaţi pentru activităţile din sezonul turistic”, a afirmat primarul Hogea.

În condiţiile în care CJ a anunţat că deocamdată nu deschide finanţările pe legea 350/2005, din cauza bugetului insuficient, primarul Constantin Hogea şi-a exprimat îndoiala că unele manifestări de amploare din sezonul turistic se vor mai putea desfăşura.

“Cred că vom rata câteva evenimente în care eram parteneri alături de CJ. Raliul Dunării e clar că este sub semnul întrebării. S-ar putea ca şi Rowmania, unde o bună parte din alimentarea financiară aparţinea şi CJ. Mai sunt câteva acţiuni periclitate, Festivalul de blues, Festivalul de jazz. Vom vedea în ce măsură vom putea veni în sprijin acestor acţiuni, în condiţiile în care legislaţia impune un plafon maxim de finanţare de 60.000 de lei”, a precizat primarul municipiului.

El a mai spus că săptămâna viitoare consilierii locali vor dezbate un proiect de hotărâre privind modul de acordare a finanţărilor în baza legii nr. 350/2005. “Pe lângă evaluatorii selectaţi în baza unei licitaţii, va fi şi o comisie a Consiliului local care va lucra în tandem. Vor fi notări separate, iar apoi se va face o medie. Dacă va fi o diferenţă prea mare între cele două notări, evaluarea se va relua pentru a avea garanţia că nu există nicio înţelegere. Este nevoie de o asemenea decizie, pentru că miza va fi enormă, mai ales că managerii CJ nu acordă niciun ban organizaţiilor neguvernamentale”, a conchis Constantin Hogea.

Pe lângă suma de 800.000 de lei acordată organizaţiilor neguvernamentale în baza unor proiecte, autoritatea locală va oferi şi suma 200.000 de lei reprezentanţilor cultelor religioase care vor avea proiecte pentru comunitate. În urmă cu o săptămână, preşedintele CJ, Horia Teodorescu, a anunţat că nu va deschide deocamdată sesiuni de finanţare pe legea nr. 350/2005, din cauza bugetului insuficient. Teodorescu şi-a exprimat încrederea că, la prima rectificare bugetară din acest an, alocările financiare vor reveni cel puţin la nivelul celor de anul trecut, astfel încât CJ să poată finanţa şi activităţile organizate în anii trecuţi de asociaţiile neguvernamentale.

Suma acordată anul acesta organizaţiilor neguvernamentale este cea mai mare de când la Tulcea se aplică legea nr. 350/2005, potrivit primarului Hogea. AGERPRES