Parteneriat între Primăria Iaşi şi Academia Română privind evenimente organizate în cadrul Centenarului

Reprezentanţi ai municipalităţii ieşene şi cei ai Academiei Române au semnat pe 9 ianuarie, la Bucureşti, un acord de parteneriat instituţional, în vederea realizării unor proiecte comune, prilejuite de marcarea Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri.

Primarul Mihai Chirica a declarat că în baza acordului dintre Academia Română şi Primăria Municipiului Iaşi vor fi concretizate iniţiativele comune legate de marcarea Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, precum şi împlinirea a 100 de ani de la momentul în care oraşul Iaşi a fost Capitală de Război (1916-1918).

Tot în baza acordului, cele două instituţii îşi propun organizarea unor evenimente culturale, cu participarea oamenilor de ştiinţă, dar şi a publicului larg, precum şi publicarea unor lucrări ştiinţifice de sinteză, în colecţiile “Civilizaţia românească” şi “Basarabica” ale Academiei Române.

“Astăzi s-a semnat unul dintre cele mai importante documente de parteneriat cu Academia Română. Desigur, în limitele administrative. A fost un cadru emoţionant care a venit să puncteze o agendă comună pentru perioada următoare în programul Centenar”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conform acestuia, reprezentanţii municipalităţii şi-au propus minim trei obiective în colaborarea cu Academia Română, respectiv, editarea unor lucrări ştiinţifice elaborate de academicieni ai Academiei din Republica Moldova, pe tema Unirii din colecţia “Basarabica”. Un alt obiectiv este organizarea de sesiuni ştiinţifice în organizarea Academiei Române, Primăria Municipiului Iaşi şi alte academii, în special Academia Republicii Moldova, pe teme legate de Centenar atât la Iaşi cât şi la Chişinău. Cel de-al treilea obiectiv vizează o consultanţă ştiinţifică a Academiei Române faţă de documentele şi materialele propuse spre editare de Primăria Municipiului Iaşi.

“Programul Centenar a fost perceput ca fiind un program coerent, cu o succesiune conformă cu momentele istorice pe care le trăim. A fost dat ca exemplu şi prezentat amplu de Academia Română. Funcţie de oportunităţi există posibilitatea extinderii programului şi pe alte domenii de activitate declarate”, a spus primarul Mihai Chirica. AGERPRES