Parteneriat iniţiat de Consiliul Judeţean Hunedoara pentru punerea în valoare a cetăţilor dacice şi romane

Consiliul Judeţean Hunedoara a semnat miercuri un protocol de parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi o firmă de consultanţă în domeniul accesării fondurilor europene, în vederea pregătirii mai multor proiecte cu finanţare nerambursabilă ce au ca scop punerea în valoare a potenţialului turistic al cetăţilor Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Specialiştii din mediul universitar vor lucra pentru a scoate în evidenţă aspectele ce ţin de importanţa istorică şi geografică a proiectului propus, în timp ce finanţiştii se vor ocupa de latura economică a acestuia.

“Ne pregătim să atragem fonduri europene şi vom scrie proiecte pentru a nu fi găsiţi cu tolba goală atunci când va fi declanşată sesiunea de depunere a cererilor de finanţare. Dorim să facem totul la modul profesionist. Uniunea Europeană a alocat României sume importante, dar suntem conştienţi că accesarea acestor fonduri va fi din ce în ce mai grea. Concurenţa este mare şi fără proiecte realizate de specialişti nu ai nicio şansă. Nu ne permitem să pierdem niciun leu”, a declarat miercuri preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.

Primele proiecte vizate conducerea CJ Hunedoara se referă la fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, şi la fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ambele monumente fiind acum în administrare judeţeană.

Conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva a reuşit să întocmească un studiu de fezabilitate pentru restaurarea Capitoliului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, proiectul fiind evaluat la 900.000 de lei. Un alt studiu de fezabilitate aflat în lucru vizează refacerea amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, din primele estimări necesarul de fonduri ridicându-se la circa două milioane de lei.

Prezent la semnarea documentului de parteneriat, prorectorul UBB Cluj-Napoca, prof. Ioan Bolovan, a explicat că pentru cadrele didactice şi cercetătorii universităţii acest nou mod de cooperare reprezintă o provocare în a-şi demonstra competenţele. “Este o provocare de a pune în practică ceea ce se predă în amfiteatre. Suntem convinşi că de pe urma acestui parteneriat vom avea de câştigat cu toţii, atât UBB, cât şi comunitatea locală”, a spus prof. Ioan Bolovan.

În ceea ce priveşte sesiunile de depunere a proiectelor, în exerciţiul financiar viitor al UE, reprezentantul firmei de consultanţă, Leonard Orban, a menţionat că acestea nu vor avea loc mai devreme de a doua jumătate a anului viitor. În opinia sa, este nevoie de o strategie globală care să vizeze o dezvoltare integrată a judeţului Hunedoara, în calcul urmând să fie luate şi alte obiective de interes turistic, în afara celor două cetăţi de la Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa. AGERPRES