Paraul Peta ar putea fi transformat in sosea oradeana

carp_gheorghe.jpgParaul cu apa termala Peta, care trece prin patru cartiere oradene, ar putea fi intubat si transformat in sosea interna a municipiului Oradea, in scopul descongestionarii circulatiei, a anuntat viceprimarul Gheorghe Carp.

Carp a declarat ca, avand aprobarea primarului Ilie Bolojan, a discutat deja cu Directia Apelor Crisuri si cu o organizatie de ecologisti, pentru a avea studiile de oportunitate ale proiectului, care, daca ar fi aprobat de consilieri, ar putea fi finalizat in termen de un an.

Dupa intubare, consolidarea intregului traseu si asfaltare, noul drum intern ar lega patru cartiere, Velenta, Nufarul, Cantemir si Iosia, cu doar trei intersectii pe trei kilometri si ar fluidiza traficul autoturismelor din intregul oras in mod semnificativ. Gheorghe Carp afirma ca s-ar aplica aceeasi metoda tehnica, intubarea, ca cea folosita recent de o firma austriaca in cazul “Paraului salbatic” din fata Spitalului TBC. Viceprimarul a anuntat ca Primaria va organiza si o dezbatere publica pe acest subiect.

Daca va fi aprobat, proiectul ar economisi timpul si banii de transport ai oradenilor si ar proteja de circulatia intensa si centrul istoric al orasului, cu cladiri de patrimoniu arhitectural. Izvorul paraului Peta, cu apa termala, se afla in statiunea Baile “1 Mai”, la 9 kilometri de Oradea. Lacul format pe paraul Peta in Baile “1 Mai” adaposteste relictul tertiar Nymphaea lotus var. thermalis. Dupa ce traverseaza localitatile Sanmartin si Oradea, unde, pe vremuri, alimenta cu apa termala santul de aparare a Cetatii medievale, paraul Peta se varsa in Crisul Repede, avand o lungime de peste 21 de kilometri.