Palatul Administrativ din Zalău va fi transformat în clădire inteligentă printr-o investiţie de 24 milioane de lei

Palatul Administrativ din Zalău, ce găzduieşte Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, va fi transformat în prima clădire publică inteligentă din Sălaj printr-un proiect european în valoare totală de circa 24 de milioane de lei.

Proiectul a fost prezentat pe 8 mai, în cadrul conferinţei de presă de lansare, ce a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului, în prezenţa prefectului Florin Florian, a subprefectului Vegh Alexandru, a managerului de proiect – Mircea Ciocian şi a coordonatorului Programe cu rol de Ofiţer de Monitorizare a ADR Nord Vest pentru Sălaj – Ovidiu Ghiurco.

Potrivit precizărilor făcute de prefectul Florin Florian, contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul “Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ Zalău” a fost semnat în octombrie 2018 de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management, Agen-ia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi Instituţia Prefectului – Judeţul Sălaj, în calitate de beneficiar.

Mircea Ciocian a menţionat, la rândul său, că obiectivul general al proiectului constă în transformarea Palatului Administrativ – Zalău dintr-o clădire clasică, depaşită moral, într-o clădire modernă, prin lucrări de eficientizare energetică.

Potrivit acestuia, prin implementarea proiectului se va realiza: anveloparea clădirii, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, înlocuirea corpurilor de încălzire cu ventilo-convectoare, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de iluminat, instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare şi a unui sistem de management energetic integrat (BMS), având ca rezultat reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră şi folosirea în proporţie de peste 15% a energiei obţinute din surse regenerabile.

“Palatul Administrativ din Zalău va deveni, astfel, prima clădire publică inteligentă din Sălaj, cu corpuri de încălzire cu ventilo-convectoare, furnizarea apei calde cu ajutorul panourilor solare, corpuri de iluminat de tip led cu senzori de mişcare şi prezenţă, staţie de alimentare autoturisme electrice şi posibilitatea setării unui microclimat propriu pentru fiecare încăpere în parte”, a subliniat Mircea Ciocian.

Proiectul de reabilitare a fost necesar în contextul în care asupra clădirii nu s-a mai intervenit cu lucrări importante de la finalizarea ei, în 1971, iar costurile de întreţinere actuale sunt foarte mari, dată fiind eficienţa energetică scăzută.

Valoarea totală a proiectului este de 24.263.129,68 lei, inclusiv TVA, termenul limită de implementare fiind noiembrie 2022.

Clădirea găzduieşte în prezent sediile Instituţiei Prefectului, Cosiliului Judeţean, Direcţiei Judeţene de Statistică, serviciilor de paşapoarte, permise şi înmatriculări auto, Direcţiei Generală Anticorupţie şi biroul judeţean al Autorităţii Electorale Permanente. AGERPRES