Palatul administrativ Arad va intra in circuitul turistic al orasului

Palatul administrativ din Arad va intra, in viitorul apropiat, in circuitul turistic al municipiului.
Avand in vedere acest lucru, accesul in primarie va fi restrictionat, in zilele urmatoare urmand sa fie pus in functiune un sistem de acces pe baza de cartela magnetica. “Palatul administrativ a fost impartit in doua zone, una de securitate unde se afla birourile edililor locali, respectiv o a doua zona, de interes turistic”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca.

Potrivit sursei citate, in zona de lucru a functionarilor nu se va mai putea intra decat pe baza de cartele magnetice, sistemul computerizat pentru care primaria a platit peste 16.000 de lei, urmand sa fie pus in functiune in zilele urmatoare. Palatul administrativ este o cladire istorica, un adevarat simbol al Aradului. Avand in vedere interesul turistic pe care il suscita aceasta cladire, primaria va angaja un ghid care ii va conduce prin cladire pe cei care solicita acest lucru, in cadrul turului urmand sa fie inclus si biroul primarului, atunci cand acesta nu este ocupat. Construita in stil neorenascentist, cladirea a fost inaugurata in 10 ianuarie 1877, atunci cand au fost finalizate lucrarile la sala festiva.

De atunci si pana in prezent, in interior au fost executate numeroase si ample lucrari de modernizare, fara insa a se schimba aspectul initial. In prezent, cladirea adaposteste prefectura, consiliul judetean si primaria. Proiectul initial al cladirii apartine arhitectului Lechner Odon, acelasi care a proiectat si cladirea Teatrului “Ioan Slavici”. Lucrarile au inceput in anul 1874, in luna octombrie fiind deja gata turnul, inalt de 33 de metri. Din cauza lipsei de fonduri, municipalitatea a decis schimbarea planului original al cladirii. In urma modificarilor realizate de arhitectul aradean Pekar, s-a taiat un etaj si s-a suprimat total aripa din spate, asa incat cladirea a fost in mare parte terminata in primavara anului 1876, inaugurarea fiind insa amanata pana dupa finalizarea integrala a lucrarilor.