Orice strategie privind situaţia romilor trebuie pornită de la autorităţile locale, susține prefectul Harghitei

Orice strategie privind situaţia romilor trebuie pornită de la autorităţile locale, fiind necesar ca acestea să ia măsuri de îmbunătăţire a vieţii respectivilor etnici, iar toate organismele centrale şi locale trebuie să aibă o mai mare aplecare către liderii acestei comunităţi, a declarat prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei.

Prefectul a spus că ideea menţionată a prezentat-o şi într-o întâlnire de lucru pe care a avut-o în această săptămână cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Romi, Centrului Naţional de Cultură al Romilor şi cu deputaţi din Parlamentul României, pe tema asigurării unui climat de încredere între cetăţenii români de etnie maghiară şi cetăţenii români de etnie romă, cu scopul de a aplana situaţiile tensionate la nivel judeţean şi a dezvolta o relaţie de convieţuire paşnică, interetnică, de prevenire a derapajelor de la ordinea publică şi pacea socială.

”Orice strategie privind situaţia romilor trebuie pornită de la firul ierbii, de la autorităţile locale, respectiv primari şi consilieri locali. Atâta timp cât cei care conduc o comunitate din care fac parte cetăţeni de etnie romă nu iau toate măsurile de integrare a acestora şi de îmbunătăţire a vieţii lor, prin măsuri sociale şi creare de locuri de muncă, vom avea doar discuţii sterile. Agenţia Naţională pentru Romi şi celelalte organisme, atât centrale cât şi judeţene, dar şi locale trebuie să aibă o aplecare mai mare către liderii comunităţii rome, pentru a se găsi pârghiile necesare unei bune comunicări în ceea ce priveşte demersurile întreprinse de aceştia pentru egalitatea de şanse”, a declarat prefectul Harghitei.

El a menţionat că, în pofida faptului că în judeţul Harghita au existat ”incidente nefericite şi nu tensiuni între comunităţile de romi şi comunitatea maghiară”, acestea au fost dezamorsate prin intervenţia promptă a autorităţilor, dar şi prin dialogul cu liderii comunităţii rome.

Potrivit sursei citate, la nivelul judeţului Harghita este întocmit un plan judeţean de măsuri, 2015-2020, în conformitate cu HG 18/2015, privind aprobarea strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând etniei rome.

”Planul cuprinde toate activităţile şi măsurile legale în ceea ce înseamnă îmbunătăţirea accesului populaţiei rome pe pe piaţa muncii, organizarea bursei locurilor de muncă pentru romi, activităţi de informare, consiliere şi mediere , angajarea la nivelul primăriilor de experţi locali pentru romi, asigurarea asistenţei medicale comunitară şi accesul la serviciile de sănătate de bază, inclusiv accesul la programele educaţionale existente”, a afirmat prefectul Jean-Adrian Andrei.

În opinia acestuia, întâlnirile de lucru cu toţi factorii de decizie şi membrii comunităţilor rome din judeţul Harghita sunt lăudabile şi binevenite, pentru a face o radiografie corectă a dinamicii acestei problematici, în contextul în care, de multe ori ”elaborarea unei strategii naţionale nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în realitate”. AGERPRES