Oraşul Bocşa a împlinit 50 de ani de existenţă

Localitatea Bocşa a împlinit 50 de ani de la primirea statutului de oraş, eveniment marcat, joi, primarul Mirel Patriciu Pascu evocând momentul în care cele trei sate, Bocşa Română, Vasiova şi Bocşa Montană s-au unit, formând astfel oraşul de astăzi, dar şi perspectivele localităţii. Invitat la sărbătoare a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, fiu al oraşului Bocşa.

‘Marcăm un destin, care ne-a marcat, la rândul său pe noi. Bocşa merita un asemenea moment, un oraş care scrie prima pagină a industriei româneşti. Bocşa a reprezentat o citadelă a industriei româneşti’, a precizat Sorin Frunzăverde.

Aniversarea a 50 de ani de la formarea oraşului Bocşa a prilejuit şi acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al urbei deputatului PSD Ion Mocioalcă, preşedintele filialei judeţene a PSD Caraş-Severin. Printre invitaţii de onoare s-a aflat şi Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei.

‘Am venit impresionată de istoria acestui oraş. Bocşa a reprezentat extrem de mult în ceea ce priveşte modernizarea României în care ţara era în cea mai mare parte rurală, lucru foarte important. Ceea ce este, însă, la fel de important e ceea ce trebuie să facă primarul de acum încolo în această urbe’, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Cu acest prilej, a fost lansată şi o monografie a oraşului ‘Istorie şi administraţie la Bocşa multiseculară’. Cartea le aparţine lectorului universitar doctor Mihai Vişan şi preotului paroh al Parohiei Gherteniş, Daniel Crecan, doctor în filosofie. Apariţia editorială este o premieră, prin complexitatea datelor prezentate şi a domeniilor abordate şi este structurată pe opt capitole. Monografia cuprinde aspecte referitoare la cadrul natural, economia, religia, cultura şi învăţământul din Bocşa, din neolitic până în perioada contemporană. AGERPRES