Olguţa Vasilescu: “CNSC nu răspunde contestaţiilor în termenul legal, ceea ce nu este în regulă”

vasilescu_olguta2.jpgPrimarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, de cele mai multe ori, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) nu răspunde contestaţiilor în termenul legal, ceea ce conduce la blocarea procedurilor de achiziţii publice.
Vasilescu a precizat că în cadrul întâlnirii de miercuri a reprezentanţilor marilor oraşe la care a participat şi premierul Victor Ponta, reprezentanţii Guvernului au promis că vor renegocia cu Comisia Europeană scăderea termenelor de licitaţii.

“Am avut o întâlnire a Asociaţiei marilor oraşe, mai precis a Comitetului director cu premierul Victor Ponta şi mai mulţi miniştri din Guvern. Municipalităţile au ridicat probleme vizavi de legislaţia, în primul rând de cea a achiziţiilor publice care este foarte-foarte stufoasă şi ne dă foarte multe bătăi de cap tuturor. Ca să faci un sens giratoriu într-un oraş trebuie să aştepţi şase luni doar pentru partea de documentaţie şi de licitaţii, urmând să fie construit într-o lună şi chiar mai puţin. O mare parte dintre aceste probleme erau cunoscute şi la nivelul Guvernului, pentru unele dintre reglementări va trebui să se renegocieze cu UE, cu Comisia Europeană, dar am fost asiguraţi că se va întâmpla acest lucru”, a spus Vasilescu.

Potrivit sursei citate, primarii doresc scăderea termenelor de licitaţii, mai ales că termenele de soluţionare a contestaţiilor durează foarte mult. “CNSC-ul nu răspunde în termenul legal contestaţiilor şi atunci, practic, ni se blochează procedura, urmând să o luăm de la capăt. Ceea ce nu este în regulă. Iar toate aceste lucruri trebuie să fie puse la punct, pentru că s-a ajuns în situaţia dramatică de a avea fonduri europene, de a putea să le accesăm, dar de a ne duce foarte mult cu perioada înspre termenul-limită”, a mai spus primarul Craiovei.

Olguţa Vasilescu a dat ca exemplu “blocajul Craiovei”, unde până la data de 15 iunie 2015 va trebui să contracteze toate lucrările realizate cu fonduri europene ceea ce înseamnă organizarea de licitaţii, finalizarea execuţiei lucrărilor, pentru că altminteri cheltuielile vor fi suportate de municipalitate. “Dacă până la acea dată lucrările nu vor fi gata, atunci urmează ca toţi banii să îi pună municipalităţile, recte municipalitatea din Craiova, chiar dacă proiectul s-a făcut pe fonduri UE. Nu ai apucat să cheltuieşti în actualul exerciţiu financiar, este strict problema ta. Ori ne lovim cu toţii de aceste blocaje”, a mai afirmat primarul Craiovei. AGERPRES