Oamenii de afaceri turci sunt interesaţi de oportunităţile de afaceri din judeţul Constanţa

Reprezentanţi ai 12 firme din Turcia s-au întâlnit, miercuri, în staţiunea Mamaia, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi diferitelor firme din ţara noastră, pentru a discuta despre oportunităţile de afaceri din judeţul Constanţa. Şeful delegaţiei oamenilor de afaceri turci – producători şi comercianţi în domeniile industrie şi agricultură, Başaran Bayrak (preşedinte al Asociaţiei exportatorilor de iahturi şi vapoare din Turcia), a scos în evidenţă importanţa relaţiilor economice româno-turce, în special în condiţiile în care România este stat membru al Uniunii Europene.

“În primul rând, România este o ţară a Uniunii Europene, (…) iar pentru noi, intrarea în UE prin România este foarte importantă. (…) Constanţa este un oraş la marginea Mării Negre şi este poarta de intrare spre ţările europene. Turcia, dacă are de gând să îmbunătăţească relaţiile cu Europa, nu poate să nu vadă importanţa României şi mai exact a oraşului Constanţa în acest moment. Noi, oamenii de afaceri turci, suntem conştienţi de acest lucru”, a afirmat Başaran Bayrak.

Potrivit directorului general al Camerei de Comerţ, industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, Dănuţ Jugănaru, oamenii de afaceri care investesc în ţara noastră, stat membru UE, pot beneficia de anumite facilităţi fiscale. “Orice potenţial investitor din Turcia sau altă ţară nemembră a UE, odată ce şi-a stabilit o firmă în România, acea firmă devine de pe teritoriul UE, iar produsele ei sunt produse ale UE şi încă o dată vorbim de un alt regim vamal, fiscal etc., o serie de facilităţi. Pe de altă parte, după părerea mea, statul turc ar putea să fie un adevărat model pentru România, în ceea ce a făcut în ultimii ani în dezvoltarea sa economică, mai ales în privinţa eforturilor depuse pentru încurajarea producătorilor turci să îşi vândă mărfurile în străinătate”, a declarat Jugănaru.

Atât reprezentantul oamenilor de afaceri turci, cât şi cel al CCINA Constanţa şi-au exprimat speranţa că va fi redeschisă linia de ferry-boat Constanţa – Istanbul. “Lucrurile au evoluat şi ar trebui regândite aceste strategii de dezvolare a transporturilor pe apă, pentru că acum volumul de mărfuri transportate pe relaţia Turcia-România şi invers, pe Marea Neagră, a crescut semnificativ, mai ales datorită traficului de mărfuri de tranzit către alte ţări ale Uniunii Europene, care sunt riverane Dunării, utilizând Canalul Dunăre – Marea Neagră ca loc prin care să se tranziteze aceste mărfuri, ele fiind apoi transportate pe Dunăre”, a spus directorul general al CCINA Constanţa.

Referitor la eventuale reţineri ale oamenilor de afaceri turci de a investi în România, Başaran Bayrak a declarat că acestea ar putea avea la bază sistemele bancare şi legislative care sunt puţin cam încurcate în ţara noastră. “Sistemul bancar este unul puţin mai încurcat, cu sistemul legislativ avem puţine reţineri, dar de speriat nu ne sperie nimic în a investi în România”, a afirmat şeful delegaţiei oamenilor de afaceri turci.

Conform directorului CCINA Constanţa, Dănuţ Jugănaru, firmele turceşti sunt primele ca număr cu privire la societăţile cu capital străin care derulează afaceri în judeţul Constanţa. “Pot să constat că faţă de anii ’90 a scăzut numărul firmelor cu capital turcesc din judeţul Constanţa, ele au rămas acum la numărul de circa 640-650, dar probabil s-au şi cernut dintre ele. Atunci când a permis legea, se putea face cu o sută de dolari firma şi s-au făcut multe. Unii au rezistat pe piaţă, alţii nu. (…) Din punct de vedere al numărului de firme cu capital străin în judeţul Constanţa şi al capitalului însumat al acestor firme, Turcia rămâne pe primul loc”, a spus Jugănaru.

Întâlnirea privind parteneriatul de afaceri româno-turc a fost organizată, în staţiunea Mamaia, de CCINA Constanţa prin Centrul Enterprise Europe Network Constanţa, în colaborare cu TIM – Asociaţia Exportatorilor din Istanbul – Turcia, cu sprijinul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea. AGERPRES