O treime din bugetul orădean va fi alocat investiţiilor

Proiectul bugetului orădean pe anul 2011 este “realist şi ambiţios”, a declarat vineri directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, punctele “tari” constând în atragerea unor serioase fonduri europene şi rezervarea unei sume importante pentru investiţii, aproape o treime din buget.

“Este un buget realist, pentru că nu sunt incluse sume care nu vor fi realizate, excepţie poate partea de buget de stat. Atragerea fondurilor nerambursabile reprezintă punctul tare al bugetului local: o creştere de la 17,7 milioane de lei, în anul trecut, la 54,9 milioane lei, fiind cea mai importantă creştere”, a precizat, în conferinţă de presă, directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, prezentând proiectul bugetului pentru 2011.

Conform prezentării, veniturile bugetului consolidat pe anul 2011 înregistrează o creştere de 44% faţă de valorile realizate în anul precedent, fiind estimat la 756,5 milioane de lei, pe fondul atragerii unor surse nerambursabile, a unor prelevări de la bugetul de stat, dar mai ales ca urmare a transferării managementului unităţilor spitaliceşti în subordinea municipalităţii, bugetele acestora fiind consolidate în cadrul bugetului municipal. Sumele pentru investiţii publice locale se ridică la suma totală de 255 de milioane de lei, din care 43%, adică 109 milioane de lei, de la bugetul de stat (pentru cofinanţarea proiectelor UE, programul extindere apă-canal, modernizare Zoo şi reabilitarea termică blocuri), 27% de la bugetul local, adică 69,93 milioane de lei şi semnificativ, 22% din fonduri europene, 54,89 milioane de lei. Un procent de 8%, adică 21 de milioane de lei, vor fi folosite din credite bancare. ‘Pur şi simplu ne-a ambiţionat să păstrăm o sumă importantă pentru investiţii din resurse locale. Efortul local este considerabil’, a subliniat directorul economic.


Politicile bugetare în vederea investiţiilor au avut în vedere continuarea investiţiilor demarate, cofinanţarea proiectelor europene şi demararea unor investiţii publice cu capital privat, deocamdată în
două proiecte: iluminatul public, cu firma Luxten, şi proiectul unei parcări multifuncţionale, pentru care se aşteaptă un investitor.


Alte ‘puncte tari’ ale bugetului ar putea fi, a spus directorul economic, menţinerea în continuare a măsurilor de austeritate privind cheltuielile de funcţionare cu aparatul administrativ, sunt alocate resurse importante pentru serviciile publice, demersurile pentru atragerea de capital privat pentru proiecte publice şi continuarea principalelor programe de infrastructură edilitare- reabilitare de străzi şi reţele de utilităţi. Proiectul de buget pe 2011 urmează să fie supus dezbaterii publice la începutul lunii februarie, urmând ca, la mijlocul lunii, acesta să ajungă pe masa Consiliului Local.AGERPRES