O comună din judeţul Botoşani îşi va asigura energia electrică cu panouri fotovoltaice

Primăria comunei Frumuşica din judeţul Botoşani îşi va asigura independenţa energetică, în baza unui proiect european care prevede construcţia unui sistem de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice.

Proiectul, în valoare de 14,8 milioane de lei, va beneficia de o finanţare nerambursabilă de 11,3 milioane de lei, din partea Uniunii Europene. El va fi realizat pe o suprafaţă de 16.928 metri pătraţi, pe care vor fi montate 1.932 panouri fotovoltaice.

Contractul de finanţare a proiectului intitulat “Valorificarea resurselor regenerabile pentru producerea energiei verzi, construirea unei capacităţi de producere a energiei electrice prin valorificarea resurselor solare”, a fost semnat, miercuri după-amiază, la sediul Primăriei municipiului Botoşani, de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Maricel Popa, şi primarul comunei Frumuşica, Constantin Rădeanu.

Prin acest proiect se vor reduce emisiile poluante cu o cantitate de 866 MWh/an. “Scopul acestei investiţii este, în principal, de a compensa cheltuielile cu energie electrică pe care le are această unitate administrativ- teritorială”, a declarat directorul Organismului intermediar pentru energie din cadrul MECMA, Viorel Mădălin Belţechi. Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, axa prioritara 4 din Programul Operaţional Sectorial “Creşterea competitivităţii economice”.
Acesta este cel de-al doilea proiect de acest tip din zona Moldovei, după cel din localitatea Mărgineni- judeţul Bacău, al cărui contract de finanţare a fost semnat, de asemenea, miercuri. La nivel naţional vor fi implementate alte 15 proiecte de acest tip, cu autorităţi publice locale. AGERPRES